Slovenija 26.6.2017 10:25

V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

Ljubljana, 26. junija - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono napoveduje s frazo, ki pušča veliko vprašajev - Vse lepo in prav. V glavnem programu napovedujejo sedem premier in delovno produkcijo v nastajanju. Sezono bo oktobra uvedel gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše in v režiji Matjaža Pograjca Slovenska popevka.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba. Foto: Tamino Petelinšek / STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

V SMG bodo nadaljevali s produkcijami laboratorija in pogovori, novo sezono pa nameravajo predstaviti v začetku septembra.

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je pojasnil, da je fraza Vse lepo in prav, ki označuje sezono SMG 2017/2018, globoko notranje razklana. "'Ampak', ki ji ga pripisuje že njena slovarska raba, nam resda omogoča kritičen odnos do na videz lepega in dobrega, hkrati pa je njen primarni namen do tega zavzeti kritično stališče," je menil. Dodal je, da s te točke razpira izjemno zanimiv družbeni problem vzpostavitve skupnosti.

V ospredju bo tudi neko večno nerganje. Čeprav po besedah direktorja SMG v globalnem merilu živimo v "izjemno prijetni in urejeni državi", se namesto "prizadevanjem za aktivno izboljšanje odnosov v skupnosti raje brezsramno zateka k pasivnemu kritizerstvu". Tudi te družbene simptomatike se bodo v novi sezoni dotaknili: "A ne na hermetičen način, temveč s sredstvi plemenite ironije, s pesmijo in z gledališko magijo. Torej z dogodki, skozi katere se vzpostavljamo kot skupnost."

Uvod v glavni program sezone bo oktobrska premiera gledališkega koncerta Slovenska popevka v režiji Pograjca po skladbah Strniše. "Uprizoritev bo spomenik človeku, ki je dokazal, da je lahko popevka umetnost, da je pop lahko dobra glasba in da potrebujemo trenutke, ko zremo v nebo, da bi sklatili luno. Človeku, ki je pisal poezijo za glas," so zapisali v SMG.

Decembra napovedujejo premiero drame Gospodar, pod katero se podpisuje letošnja Grumova nagrajenka Simona Hamer, režijo pa bo prevzel Vito Taufer. Drama Gospodar "išče navdih pri znameniti antiutopiji Williama Goldinga Gospodar muh in se osredotoča na socialne, politične in osebnostne okoliščine, ki svetlobo človeka prevesijo v temo tirana".

Veliki dogodek v koprodukciji s Kino Šiška v SMG napovedujejo za 20. april, ko bo premiera nacional-revolucionarnega oratorija Odilo "po tekstualni masi" Petra Mlakarja Odilo. V režijskem tandemu bosta moči združila Janez Pipan in Dragan Živadinov. Zadnja premiera v glavnem programu pa bo Narodna sprava, o kateri v gledališču še niso navedli več podatkov.

V programskem sklopu Mladinsko_Lab bodo septembra v sodelovanju s Kino Šiška pripravili premiero koncertne uprizoritve za otroke Pasje procesije s pesmimi Svetlane Makarovič v režiji Jureta Novaka. Bara Kolenc in Atej Tutta pa bosta marca premierno predstavila mednarodno koprodukcijo Metamorfoze 4: Črne luknje.

Pripravljajo tudi projekt Nova pošta, ki bo potekal med septembrom 2017 in junijem 2018. Šlo bo za vzpostavitev gledališkega laboratorija in družbenega poligona, ki ga bodo kurirali trije režiserji - Janez Janša, Sebastijan Horvat in Žiga Divjak.

V SMG bo nastajala tudi delovna produkcija ob študiju projekta režiserja Tomija Janežiča z naslovom Don Juan. Študijski proces za projekt, ki bo doživel premiero jeseni 2018, bo potekal vso sezono 2017/2018. Nadaljujejo pa tudi s programskima sklopoma pogovorov o predstavah in ob predstavah Mladinski diskurz in Dežela pridnih, ki ju bosta še naprej vodila Boštjan Narat in Erik Valenčič.