Slovenija 27.6.2017 0:30

Za uvod v Pranger razprava Poezija & Strah ter Stritarjeva nagrada

Ljubljana, 27. junija - S konceptualno razpravo Poezija & Strah ter razglasitvijo dobitnika Stritarjeve nagrade za mladega kritika se bo drevi v Trubarjevi hiši literature začel 14. festival Pranger. Na festivalu, ki bo do 2. julija potekal v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah, bodo tradicionalno predstavili devet pesniških zbirk po izboru treh kritikov.

Stanka Repar je v svoj izbor uvrstila Didaskalije k dihanju Anje Golob, Frekvence votlih prostorov Dejana Kobana in Deklice Ane Porenta. Muanis Sinanović je izbral zbirke Tatar Jerneja Županiča, Orjaški gobec globusa Urške Kramberger in K območnim poročilom Blaža Božiča. Ivan Dobnik pa se je odločil za zbirke Kalende Milana Vincetiča, In Darwinu zadrhti roka Milana Dekleve ter Svet in svet Gregorja Podlogarja.

Gosta drevišnje razprave bosta Meta Kušar in Blaž Lukan, po razpravi pa bodo razglasili dobitnika Stritarjeve nagrade za mladega literarnega kritika. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Vodilo Prangerja je neposreden pogovor med kritiki, poznavalci, pesniki in prevajalci v različnih kombinacijah o pesmih, pesniških zbirkah, merilih poezije pa tudi morebitnih teoretskih nastavkih za širše smernice.

Posebno pozornost pa Pranger posveča tudi prevajanju. Letos so izbrane pesmi prevedene v ukrajinščino, za kar sta poskrbela prevajalka v ukrajinščino in ruščino Andreja Kalc ter ukrajinski pesnik, pisec kratkih zgodb, literarni kritik in novinar Dmitro Čistjak.

V Ljubljani bodo v sklopu festivala letos prvič podelili nagrado mlada kritika, finaliste so izbrali preko natečaja.