Slovenija 28.6.2017 0:30

V CD drevi začetek petdnevnega jazzovskega praznika

Ljubljana, 28. junija - S koncertom zasedbe Karkhana drevi ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma (CD) se bo začel 58. jazz festival Ljubljana. Do 2. julija bo ponudil 22 koncertov v CD oziroma na lani dobro sprejetem odru v parku CD. Med vrhunci organizatorji napovedujejo nastop Archieja Sheppa, ki se mu bo pri poklonu Johnu Coltraneu pridružil basist Reggie Workman.

Zasedba Karkhana, ki deluje na osi Kairo-Bejrut-Istanbul, povezuje najboljše improvizatorje in glasbene aktiviste teh okolij. Sledil bo nastop saksofonista Akosha S. z zasedbo Unit, za vrhunec drevišnjega večera pa bo poskrbel koncert za dva klavirja v izvedbi Krisa Davisa in Craiga Taborna v Štihovi dvorani CD.

Del programa bo letos posvečen priznanemu ameriškemu saksofonistu in skladatelju Johnu Coltraneu, saj lani in letos po svetu obeležujejo 90-letnico njegovega rojstva in 50-letnico smrti.

V središču bo koncert Archieja Sheppa, glasbenika, ki je snemal s Coltraneom. Na odru se mu bo posebej za ta koncert pridružil njegov sodobnik, priznani ameriški basist Reggie Workman, ki je s Coltraneom tudi nastopal in je hkrati poučeval številne slovenske glasbenike.

Na festival prihajata tudi Lucia Cadotsch, ki je bila v Nemčiji proglašena za jazzovsko pevko leta, ter eden glavnih protagonistov chicaške scene Rob Mazurek, čigar glasba slovi po spoju elektronike in trobentarskih izbruhov.

Nastopili bodo tudi številni slovenski glasbeniki, nekateri kot člani mednarodnih zasedb. Med drugim sta na programu koncerta slovenski zasedb Artbeaters in Container Doxa, na festival pa po lanski odpovedi prihaja mednarodna zasedba Velkro s slovenskim saksofonistom Boštjanom Simonom.

Septembra pa bo CD gostil tudi Evropsko jazz konferenco v soorganizaciji festivala, CD in Evropske jazz mreže, ki bo največji jazzovski dogodek te vrste v regiji.