Od blizu 1.7.2017 10:23

Festival Indigo se bo septembra posvetil resnici in laži

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 1. julija - Gosposko in Križevniško ulico, Trg francoske revolucije in Novi trg ter Gregorčičevo ulico bo jeseni oživil 2. festival sodobnih idej Indigo. Letošnja izdaja bo potekala pod naslovom Resnica in laž. Skozi pogovore, predavanja, koncerte, razstave in predstave bo poskušala opozoriti na sodobno pomikanje in brisanje mej med lažjo in resnico.

Kot je za STA povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaž Peršin, je Indigo platforma, ki povezuje različne umetniške prakse. Je inkluzivna, njen glavni namen je distribuirati nove ideje, nov način razmisleka o času, ki nas obkroža in neusmiljeno definira.

Glede na to, da je povezovanje umetniških praks nujno in v današnjem času predpogoj za uspešno delovanje, so se odločili povezati lokacije, kjer domujejo številne inštitucije in nevladne organizacije, ter vse skupaj oplemenititi z mednarodnim okoljem. Dali so jim okvir za razmislek in skupaj z njimi razvili končno obliko festivala. Trg francoske revolucije z ulicami, ki ga obdajajo, tako postaja epicenter, mestni kvart, ki ustvarja poligon, laboratorij novih iniciativ.

Poleg institucij, s katerimi sodelujejo vsakodnevno, so povabili tudi tiste, predvsem nevladne organizacije in društva - zavod Cirkulacija 2, društvo Divja misel, skupina dijakov ljubljanskih gimnazij, društvo Mota -, za katere menijo, da je tema Resnica in laž tudi njim pisana na kožo.

Kot enega bistvenih elementov, zaradi katerega so se sploh odločili ustvarjati festival, je Peršin izpostavil medgeneracijski dialog. Pomemben pa je tudi kuriran pristop snovalcev, saj ekipa festivala bedi nad njegovo podobo in vsebino.

Prva edicija festivala je bila po Peršinovih besedah izjemno dobro sprejeta, saj je povezovanja zavodov s področja kulture in nevladnih organizacij še vedno premalo. "Zato je ta festival lahko obetavna platforma za sinergijo ustvarjanja novih povezav," je dodal.

Lanska izdaja je ponudila številne dogodke na temo Ni strahu, letos pa po Peršinovih besedah pričakujejo še bolj razvnete dogodke, ki se bodo ukvarjali z razgaljanjem aktualne teme o resnici in laži, ki nas obkroža in vsakodnevno postavlja v zagato. "Lani je bil namen izzvati pogum, da lahko danes razmišljamo o posledicah katastrofalnega medijskega pojmovanja, ne samo pri nas doma, o vlogi kulture in ustvarjanja nasploh ter njene pozicije do izkrivljene medijske krajine," je dodal.

Po njegovem prepričanju resnici in laži danes ne moremo ubežati. Hodita z roko v roki in ne vemo več, kaj je resnično in kaj ni. Naša vloga je, da postavljamo vprašanja in izpostavimo primere, ki se nam zdijo simptomatični, ključni za razumevanje sintagme o resnici in laži. "Nimamo namena ponujati končnih odgovorov, saj ti ne obstajajo oz. niso trajno relevantni. Hočemo razpreti pogled na aktualno situacijo, v kateri se vsi skupaj nahajamo in je permanentni del našega vsakdana. Hočemo razvneti duha, ki je ušel iz steklenice," je poudaril.

Med letošnjimi dogodki je Peršin izpostavil sklop predavanj v Mestnem muzeju Ljubljana, ki ga bo izoblikovala skupina domačih in tujih teoretikov in ustvarjalcev. Med njimi je tudi kultni oblikovalec Jonathan Barnbrook, ki podpisuje oblikovanje albumov Davida Bowieja. Mednarodno priznana misleca Robert Pfaller in Renata Salecl pa bosta ponudila teoretični razmislek o tem, kako filozofa obračunavata z mitom resnice in laži.

V glasbenem programu je izpostavil francosko skupino Papooz, ki jo je britanski Guardian v letošnjem letu razglasil za bend meseca. Pripravljajo pa tudi razstavo japonskega umetniškega kolektiva, ki bo ponudila vpogled v produkcijo umetniške scene v Osaki, vzpostavljene okoli galerije Shinbun Onna.

Kot je še povedal Peršin, so podobni festivali v mednarodnem prostoru prisotni, v Sloveniji pa ga v takem obsegu še niso zasledili: "Naš festival je, lahko rečem, malce poseben, saj združuje, povezuje dostopnost in relevantni duh časa." Bistveno pa je, da poskušajo prepoznavne teme vpisati na zemljevid današnjega odnosa prostora in časa.

Festivalu želijo dati priložnost tudi v prihodnje in ga postaviti na zemljevid urbanega dogajanje v domačem in mednarodnem prostoru. "Mogoče je izziv za prihodnost, da odgovorimo na vprašanja, kako obračunavati z različnimi frustracijami, ki nas bodo zaobjele v prihodnjem obdobju. Menimo, da je okvir festivala ravno prav velik, da se ne utopi v ideji megalomanskih pristopov in da nekako ohrani svojo butično dostopnost, svoj idejni kredo," je še povedal direktor MGML Peršin.

Druga izdaja festivala Indigo bo potekala od 6. do 8. septembra. Producenta festivala sta MGML in Marsh Creative Production iz Beograda.