Slovenija 28.6.2017 10:05

Fištravec pozval ministrstvo za kulturo k spremembi sklepa glede knjižnice

Maribor, 28. junija - Mariborski župan Andrej Fištravec je ministrstvu za kulturo predlagal spremembo vladnega sklepa o sofinanciranju reševanja prostorske stiske Mariborske knjižnice. Na mariborski občini si namreč želijo, da bi obljubljeni denar lahko porabili tudi na drugi lokaciji in ne le v okviru prenove Rotovškega trga, kot sklep predvideva zdaj.

Ljubljana. Mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je v pismu pristojnemu ministrstvu zapisal župan, je pri izvedbi omenjenega projekta prišlo do spremenjenih okoliščin oziroma tveganj, ki so razvidna iz obstoječe projektne dokumentacije. Med temi omenja, da bi šlo na Rotovškem trgu za tehnično zelo težko izvedljiv projekt zaradi omejenega dostopa do območja, gradnja pa bi verjetno terjala tudi nepredvideno sanacijo okoliških stavb zaradi škode, ki bi jo povzročila dela pri prenovi knjižnice.

Ob tem je Fištravec v pismu pojasnil, da so že pred časom našli bolj primerno lokacijo za selitev knjižnice v stavbo nekdanje Probanke. Sprva so razmišljali o nakupu ali najemu stavbe, ki je zdaj v rokah Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), v zadnjem obdobju pa se z državo dogovarjajo o menjavi nepremičnin, pri čemer se je notranje ministrstvo po zagotovilih iz občine že pozitivno odzvalo na njihovo ponudbo za lastništvo na treh nepremičninah, v katerih sedaj delujejo policijske postaje.

Po mnenju občinskih predstavnikov je stavba v središču mesta na Trgu Leona Štuklja v celoti primerna za knjižnično dejavnost, zaradi racionalizacije poslovanja bo mogoče tudi združevanje doslej zaradi prostorske stiske štirih ločenih enot. Ker je lokacija dostopna najširšemu krogu prebivalcev, so na mestni občini državo pozvali, da omogoči črpanje 2,67 milijona evrov za selitev v to stavbo in ne omejuje porabe denarja le na prenovo Rotovškega trga.

Da omenjeni prostori ustrezajo knjižnični dejavnosti, je potrdila tudi direktorica knjižnice Dragica Turjak, ki dodaja, da je dodaten argument za čim prejšnjo spremembo vladnega sklepa tudi dejstvo, da se rešitev prostorske problematike knjižnice v Mariboru odmika že več kot desetletje.

Mariborska knjižnica že dolga leta opozarja na kritično stanje prostorov njihove osrednje enote na Rotovškem trgu. Idejna rešitev za novo knjižnico na istem mestu je bila izbrana že leta 2008 in naj bi bila po takratnih napovedih uresničena v letu 2012, v času Evropske prestolnice kulture (EPK), a je bil projekt ocenjen na več kot 20 milijonov evrov.

Projekt je bil v aktualnem mandatu tudi del medsebojnih političnih obračunov, saj je mariborska SMC z že omenjenim sklepom vlade dosegla, da bi ga na Rotovškem trgu financirali iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Mestna uprava se s tem ni strinjala, saj želi denar porabiti za več drugih projektov, ki so jih medtem že potrdili kot del trajnostne urbane strategije.

Fištravčeva ekipa namerava denar za knjižnico zagotoviti tudi s pomočjo prodaje družbe Farmadent, ki jo morajo prodati zaradi nove lekarniške zakonodaje.