Svet 29.6.2017 6:00

V Berlinu od petka razstavljen rokopis Kafkovega romana Proces

Berlin, 29. junija - V razstavišču Martin-Gropius-Bau bodo v petek odprli razstavo z naslovom Franz Kafka - celoten Proces. Na njej bo razstavljen originalen rokopis znamenitega, a nedokončanega romana Proces češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke. Postavitev dopolnjujejo razlage in film Proces ameriškega režiserja Orsona Wellesa ter fotografije.

Nemčija, Berlin. V razstavišču Martin-Gropius-Bau bodo odprli razstavo z naslovom Franz Kafka - celoten Proces. Na njej bo razstavljen originalen rokopis znamenitega, a nedokončanega romana Proces češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
V razstavišču Martin-Gropius-Bau bodo odprli razstavo z naslovom Franz Kafka - celoten Proces. Na njej bo razstavljen originalen rokopis znamenitega, a nedokončanega romana Proces češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke.
Foto: dpa/STA

Na gosto popisanih 171 strani romana bo razstavljenih v posebej zanj izdelani vitrini, v kateri so zagotovljeni posebni klimatski pogoji in kjer je zaščiten pred svetlobo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pisanje romana je sicer po pisanju dpa vzpodbudilo travmatično razdrtje zaroke s Felice Bauer v vojnem letu 1914. To se je zgodilo prav v hotelu Askanischer Hoff, ki stoji nasproti poslopja Martin-Gropius-Bau.

Direktor Nemškega literarnega arhiva v Marbachu Ulrich Raulff je po pisanju dpa izrazil veselje, "da lahko rokopis razstavijo v neposredni bližini kraja, kjer se je zgodil dogodek, ki je vzpodbudil njegov nastanek". Arhiv je sicer rokopis odkupil leta 1988 s pomočjo donacij.

Kafka (1883-1924) se je rodil v Pragi v družini trgovca. Študiral je germanistiko in pravo na nemški univerzi v Pragi. Nato je delal na zavarovalnici. Utesnjen v strogo versko tradicijo avtoritativnega očeta, nezadovoljen s poklicem ter prizadet zaradi bolezni je začel ustvarjati z občutkom nemoči človeka pred višjimi silami.

Pod vplivom nemškega ekspresionizma in simbolizma, judovskih mitov, psihoanalize ter filozofije Sorena Kierkegaarda je razvil svojevrsten aforističen, alegorično-enigmatičen slog, v katerem se realistične podrobnosti mešajo s perspektivo prehajanja iz stvarnega v sanje, s fantastičnimi elementi in parabolami.

Njegovo literarno zapuščino je kljub Kafkovi zahtevi, da jo je treba uničiti, prihodnjim rodovom ohranil njegov prijatelj Max Brod. Brod je tudi leta 1925 objavil roman Proces.

Razstava v Martin-Gropius-Bau bo na ogled do 28. avgusta.