Slovenija 29.6.2017 5:00

V Brdih se s poezijo in glasbo začenjajo Sanje v Medani

Brda, 29. junija - Vila Vipolže bo drevi postala prizorišče festivala Sanje v Medani, ki bo do 2. julija ponudil več dogodkov, obarvanih s poezijo, glasbo in filozofijo. Nocojšnji večer bodo zaznamovali nastopi istrskega kantavtorja Rudija Bučarja, Janija Kovačiča in Ane Pupedan ter pesnikov Glorjane Veber, letošnje vitezinje poezije, in Marka Tomaša iz Mostarja.

V petek bodo nastopili mednarodna istrska legenda jazz in etno glasbe Tamara Obrovac, prepoznavni pesniški glas Istre Milan Rakovac in pesnik Jure Vuga. Zbrane bosta animirala priljubljeni stand up komik Boštjan Gorenc - Pižama in raper Klemen Klemen.

V soboto bodo gostili pesnico Anjo Golob, na sporedu bo muzikal, versko-kabarejski spektaklom Odmaševanje suverenosti, ki ga pripravlja Andrej Rozman Roza v sodelovanju s številnimi glasbenimi in igralskimi kolegi. Izročilo Svetlane Makarovič, ki letos ne bo prisotna na festivalu, pa bodo obiskovalcem izročili Janja Majzelj, Tomaž Mihelič - Marlenna, Joži Šalej in Blaž Celarec. Večer bo sklenil koncert zasedbe Ensemble Ankaran, ki na svojski način in z rock energijo obuja glas Ježkovih popevk in šansonov.

V sklopu Foruma Sanje bosta v Vili Vipolže nastopila pater Karel Gržan in Pavel Medvešček. Gržan bo predstavil svoje razkrivanje spektakularnih megalitskih struktur na območju Štajerske, Medvešček pa bo predstavil ustno izročilo staroverstva na Posoškem, ki ga je nedavno popisal v knjigi Iz nevidne strani neba.

Na festivalu bodo zavrteli tudi glasbeni dokumentarec Petre Seliškar Moj narobe svet. Del festivalskega dogajanja, namenjenega mlajšim obiskovalcem, se bo selil tudi v Šmartno, kjer bo v soboto potekala pravljična vas. Letošnja festivalska novost bo sklop Pot pesmi in vina. Ta bo vsak večer ponudil srečanje na drugi domačiji.

Na festivalu, ki ga založba Sanje pripravlja že 16. leto, od leta 2010 v Brdih, se je doslej zvrstilo že več kot 2000 dogodkov.