Slovenija 29.6.2017 5:00

V CD bo nocoj občinstvo s seboj popeljala mezzosporanistka Elina Garanča

Ljubljana, 29. junija - V sklopu Ljubljana festivala bo nocoj nastopila latvijska mezzosporanistka Elina Garanča, ki se v Ljubljano ponovno vrača po letu 2014. Na koncertu opernih arij v Cankarjevem domu (CD) bo nastopila ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, dirigent bo Ion Marin. Po uspešnem prvem koncertu je nocojšnji zanjo še poseben izziv.

Na novinarski konferenci pred koncertom je pevka izrazila zadovoljstvo, da bo ponovno pela v Ljubljani, ter obžalovanje, da je morala iz osebnih razlogov leta 2015 v sklopu festivala napovedani koncert odpovedati. Zato je, kot je poudarila, še toliko bolj vesela, da se v Ljubljano vrača letos.

Na programu so dela Čajkovskega, Bizeta, Sain-Saensa, Verdija, Cilee, Mascagnija, Rossinija, Gastaldona in Tostija. Program po njenih besedah predstavlja novo obdobje v njeni karieri, je zelo dramatičen, v njem pa so Mozarta, deloma Rossinija in belcanto zamenjali Verdi ter polnokrvni ženski liki.

Na koncertih ima rada občutek, da je, kot je povedala, zgrabila občinstvo in ga popeljala s seboj. Njeni gala koncerti so dvodelni. Prvi del je nekoliko bolj resen in akademski, drugi pa bolj sproščen in zabaven. Če lahko občinstvo prepriča že s prvim delom, to pomeni, da občinstvo v glasbi uživa iz pravih razlogov in ne le v gala večerih z najbolj slavnimi opernimi arijami ter melodijami, ki jih poznamo z mobilnih telefonov, je povedala.

Pevka se vedno rada vrača v mesta, kjer je že nastopila. Če je koncert uspešen, kot je bil prvi ljubljanski koncert, pa je to zanjo še poseben izziv. "Takrat je še težje prinesti nekaj novega, presenetiti občinstvo," je dejala in dodala, da ima takšne izzive rada.

Operna diva, rojena leta 1976, je študirala na latvijski Akademiji za glasbo v Rigi pod mentorstvo svoje matere. Po zmagi leta 1999 na finskem pevskem tekmovanju Mirjam Helin se je začel njen bliskovit umetniški vzpon v Evropi, po debiju na Salzburškem poletnem festivalu leta 2003 pa je cenjena gostja po vsem svetu.

Ekskluzivno snema za založbo Deutsche Grammophon in je prejemnica štirih nagrad echo klassik. Med številnimi vlogami, ki jih je pela, je posebno cenjena njena upodobitev Bizetove Carmen, ki jo je interpretirala v kraljevi operni hiši Convent Garden v Londonu ter Metropolitanski operi v New Yorku.

Redno nastopa v Dunajski državni operi, Metropolitanski operi, operni hiši Convent Garden, na Salzburškem festivalu, v Festivalni dvorani v Baden-Badnu, Bavarski državni operi v Münchnu in Nemški operi v Berlinu.