Svet 30.6.2017 5:00

V Karlovyh Varyh danes začetek 52. mednarodnega filmskega festivala

Karlovy Vary, 30. junija - V Karlovyh Varyh se danes začenja 52. mednarodni filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov vsako leto prikažejo okoli 200 filmov. Ob odprtju bodo za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji nagradili Kena Loacha in Paula Lavertyja. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 8. julija.

Za festivalske nagrade se bodo filmi potegovali v uradnem tekmovalnem programu celovečercev, v programu Vzhodno od zahoda in programu dokumentarnih filmov.

V uradnem tekmovalnem programu se bo za nagrado kristalni globus potegovalo 12 filmov, med katerimi je tudi slovensko-hrvaška koprodukcija Moški ne jočejo režiserja in scenarista Alena Drljevića. Film prinaša zgodbo o skupini vojnih veteranov, nekdanjih pripadnikov različnih vojsk, ki so se med seboj bojevale na območju nekdanje Jugoslavije. Skupina se udeležuje delavnice, katere cilj je soočiti se s preteklostjo. A kaj kmalu se izkaže, da nekdanji antagonizmi ponovno prihajajo na površje.

V filmu, ki ga je finančno podprl Slovenski filmski center (SFC), so zaigrali Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Sebastian Cavazza, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević.

Film je nastal v koprodukciji s slovenskim Iridium Filmom, hrvaško produkcijsko hišo Živa, nemškim Manderley Filmom, srbsko This &That ter nemškima TV ZDF in Federalno TV.

Mlada slovenska režiserka Katarina Morano pa bo v sklopu platforme Future Frames predstavila svoj magistrski projekt z naslovom Ljubljana - München 15:27 in se potegovala za naziv najobetavnejše mlade režiserke, so sporočili s SFC. Letošnja edicija Future Frames v organizaciji EFP (European Film Promotion) bo na filmskem festivalu v Karlovih Varih predstavila skupaj deset najobetavnejših mladih režiserjev.

Organizatorji so mentorstvo mlade, obetavne filmske generacije zaupali kanadskemu avtorju Denisu Coteju, ki bo z njo delil svoje bogate izkušnje na področju neodvisnega filma. Udeleženci delavnice Vprašanje neodvisnosti se bodo soočali z vstopanjem v svet filmske in medijske industrije. Ob koncu delavnice bodo festivalskemu občinstvu svoja filmska dela tudi predstavili.

S svojim neodvisnim pristopom k realizaciji filma je 44. letni Cote eden od kanadskih vodilnih avtorjev, ki je v svoji dvajsetletni karieri ustvaril 12 celovečernih in 16 kratkih filmov v zanj značilnem, brezkompromisnem slogu. Leta 1994 je ustanovil lastno produkcijsko hišo Nihilproductions, v sklopu katere je produciral in režiral 15 neodvisnih kratkih filmov. Od leta 1995 do leta 2005 je deloval kot novinar in filmski kritik.

Kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji bosta ob odprtju festivala prejela Ken Loach in Paul Laverty, ki sta pomembno zaznamovala britansko kinematografijo. Režiser Loach in scenarist Laverty sta sodelovala pri 12 celovečernih igranih in dveh kratkih filmih ter postala pionirja britanskega socialnega realističnega filma s humanitarnim sporočilom, je mogoče prebrati na spletni strani festivala.