Svet 30.6.2017 9:16

Ljubljanska Drama s Faustom kot prvo slovensko gledališče gostuje na Kitajskem

Peking, 30. junija - SNG Drama Ljubljana te dni gostuje v Pekingu, kjer bo v treh zaporednih večerih, drevi ter še v soboto in nedeljo, uprizorila predstavo Faust Tomaža Pandurja. Faust bo obenem tudi otvoritvena predstava mednarodnega gledališkega festivala Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Eno od pomembnih poslanstev festivala je tudi vzpostavljanje kulturnih povezav in sodelovanj Ljudske republike Kitajske z državami centralne in jugovzhodne Evrope. Organizatorji pričakujejo, da bo 12 festivalskih predstav v izvedbi štirih tujih gledališč - po SNG Drama Ljubljana bo festival gostil še Srbsko narodno pozorište iz Beograda, Gesher Theatre iz Tel Aviva in Aleksandrijsko gledališče iz Sankt Peterburga -, obiskalo več kot 20.000 gledališčnikov in ljubiteljev gledališča iz Pekinga, širše province Hebei in drugih regij Kitajske, so sporočili iz SNG Drama Ljubljana.

"Peking je tudi kulturna prestolnica Ljudske republike Kitajske, gledališče pa že od nekdaj velja za eno najpomembnejših umetniških zvrsti ter tako pomembno definira kitajsko družbeno-kulturno življenje. Kar seveda govori tudi o položaju in vlogi Pekinškega ljudskega umetniškega gledališču," besede direktorja gledališča Rena Minga, sicer tudi enega najuglednejših kitajskih gledaliških režiserjev, povzema sporočilo za javnost.

Kot je še povedal, je v Pekingu več kot 150 gledaliških prizorišč, še več gledaliških ustanov in skupin, vse niti nimajo svojega lastnega odra oz. gledališke dvorane za uprizarjanje. Pekinško ljudsko umetniško gledališče ima več prizorišč, lastno produkcijo, ki jo ustvarja prek 100 članov ansambla in mednarodni gledališki festival. "Lahko rečemo, da je tudi v teh pogledih privilegirana in ugledna nacionalna kulturna ustanova, ki ima zelo veliko povezav s preostalim svetom," je dodal.

Direktor festivala Yin Yanbin pa je povedal, da so letos v Peking povabili štiri tuje predstave iz držav srednje Evrope, s katerimi želi Kitajska okrepiti tudi kulturne povezave. Na tem geografskem področju so si ogledali veliko gledaliških predstav. Najbolj impresivna med njimi je predstava Faust, zato so se odločili, da z njo začnejo letošnji program.

Kot je nedavno povedal vodja odnosov z javnostmi ljubljanske Drame Jernej Pristov, so si predstavniki kitajskega gledališča predstavo ogledali junija lani v Ljubljani, brez nadnapisov, samo v slovenskem jeziku, in bili kljub temu tako navdušeni, da so jo nemudoma povabili v Peking.

Selektorica festivala Lin Zhi je bila od prvega trenutka očarana nad samim gledališčem, igralci, režijskim konceptom, scenografijo, glasbo, kostumi, oblikovanjem svetlobe in celotno atmosfero Fausta. "Takoj sem vedela, da je to predstava, ki si jo želimo pripeljati v Peking," njene besede povzema sporočilo za javnost.

Gostovanje Pandurjevega Fausta v Pekingu predstavlja prvi obisk kateregakoli slovenskega gledališča na Kitajskem. Na posebnem dogodku, ki ga ob gostovanju pripravlja gostiteljsko gledališče iz Pekinga, bodo ob pogovoru o Faustu, SNG Drama Ljubljana in Tomažu Pandurju tudi širše predstavili slovensko gledališko umetnost in Slovenijo.

V veliki koprodukciji se je Pandur soočal z enim največjih evropskih mitov. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu.

Pandur je nekoč o predstavi dejal: "Goethejevo mojstrovino Faust, dramsko pesnitev o človeku, ki je podpisal pogodbo s hudičem, imenujemo tudi 'božanska tragedija', saj se ukvarja z mikro- in makrokozmosom, z osebnim in javnim, z vedenjem in spoznanjem, z neustavljivo potrebo in nenehnim stremljenjem posameznika k večjemu in boljšemu, ne ozirajoč se na ceno teh strasti".

Kot Faust v uprizoritvi nastopa Igor Samobor, Branko Šturbej kot Mefisto, Barbara Cerar kot Gospa Mefisto, Polona Juh kot Margareta, Branko Jordan kot Valentin, Uroš Fürst kot Vodja kabineta ter Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič kot Člani kabineta.

Konec oktobra oziroma v začetku novembra SNG Drama Ljubljana načrtuje vrnitev Fausta v Mehiko, tokrat v Gudalajaro, kjer bodo z dvema predstavama sodelovali pri poklonu Pandurju.