Slovenija 30.6.2017 10:57

Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus letos Andreju Brvarju

Celje, 30. junija - Pesnik Andrej Brvar je letošnji dobitnik zlatnika poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi. Izročili mu ga bodo 29. avgusta v Celju, ko bodo podelili tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

Ljubljana. Prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2015 Andrej Brvar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2015 Andrej Brvar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Brvar je najprej pesnil v prostem verzu, nato pa se dokončno odločil za poezijo v prozi. Je prvi avtor med dosedanjimi prejemniki zlatnika poezije, ki ga ni mogoče umestiti ne med pesnike tradicije in ne med avantgardiste. Je samosvoja pesniška osebnost z izrazito individualno poetiko, zato je literarna javnost včasih s težavo vstopala v njegov pesniški svet. In to navzlic njegovemu vitalizmu kot osnovnemu življenjskemu občutju in navzlic njegovemu pesniškemu potovanju, ki zna takšno ali drugačno refleksijo pripovedovati in premišljevati hudomušno ali elegično, s pesniško zgodbo, ki je zanj premagovanje ega, erosa in zla, piše v utemeljitvi.

Njegov pesniški material so drobna dogajanja življenja. Zato v naboru pesniških snovi ne manjka dnevniških družinskih zapisov, ne presunljivih spominskih utrinkov, ne aforističnih izrekov, ne liričnih prebliskov, a tudi ne šaljivih komentarjev. Še posebej podoživlja naravo in letne čase. Njegov radoživ, svetal odnos do življenja mu je kajpak najbolj približal sonce poletja. A simbolika letnih časov je najbolj prepoznavna v njihovem kroženju, v njihovem rojevanju in umiranju. To molovsko melodijo letnih časov pesnik zdaj bolj sliši tudi kot melodijo minljivosti, a vendar še vedno s sproščenim doživljanjem življenja, ki je zanj čudežni dar.

"Njegov programski verz je nedvoumen: Vse je pesem. A pesem nastane, če izraža njegovo izkušnjo v vsakodnevni vsakdanjosti, kar kaže, kako je avtor v ljubezenskem razmerju z življenjem. Njegova poezija je skorajda njegova biografija," še piše v utemeljitvi.

Na slovenski pesniški oder je Brvar stopil s Slikanico leta 1969. Zatem je izdal zbirke Kdo je ubil Holoferna, Pesmi, Pesnitev o tem, kako je nastajala neka pesniška zbirka in druge. V zadnjem poldrugem desetletju pa Naplavine, Pesnitve in pesmi, Retrospektiva in Material, ki je bila nominirana za Veronikino nagrado. Letos bodo izšle Transverzale, izbor iz njegovega skoraj 50-letnega pesniškega ustvarjanja, so sporočili iz celjske družbe Fit media, ki nagrajuje pesniški opus. Zanj je Brvar leta 2015 dobil Prešernovo nagrado.

Fit media, ki je tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade, zlatnika poezije podeljuje od leta 2005. Od takrat so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš in lani Marko Kravos.