Slovenija 3.7.2017 5:00

Začenja se 22. Festival Bled

Bled, 3. julija - Z odprtjem slikarske razstave in nastopom britanskega orkestra komorne glasbe St. Peter's Chamber Orchestra se bo drevi ob 18.30 začel 22. Festival Bled. Ta bo do 14. julija postregel z 12 koncerti različnih glasbenih zvrsti, na katerih se bo predstavilo več kot 200 glasbenikov. Sočasno bodo v okviru festivala potekali mojstrski tečaji.

Bled. Bled, Blejski otok, jezero. Foto: Anže Malovrh/STA

Bled.
Bled, Blejski otok, jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA

V uvodu v festival bodo drevi v Festivalni dvorani Bled odprli razstavo del avstrijskega slikarja Alfreda Scheikla, ki je avtor naslovne podobe 22. Festivala Bled. Odprtju razstave bo ob 20.30 v Cerkvi sv. Martina sledil koncert orkestra Univerze v Oxfordu, ki z Mahlerjevo deveto simfonijo nastopa v treh krajih, kjer je skladatelj preživljal poletne mesece v gorskih kočah, svoj unikaten projekt pa orkester predstavlja tudi na Festivalu Bled.

Do 14. julija se bodo na festivalu zvrstili še ameriški komorni zbor Oakland Chorale, ansambel Cello attaca in harmonikar Marko Hatlak, beloruski državni koreografski ansambel Khoroshki, simfonični orkester iz britanskega mesta Henley, madžarski violinist Sandor Javorkai, šolski big band iz britanskega Brentwooda ter bolgarska brata Alexander in Konstantin Wladigeroff s prijatelji.

Na festivalu bodo koncertirali tudi mentorji mojstrskih tečajev in njihovi slušatelji. Mojstrskih tečajev, ki so se začeli že v petek, se letos udeležuje 79 glasbenikov, na jazzovske delavnice, ki se začnejo 12. julija, pa je zaenkrat prijavljenih 16 slušateljev. Številne pritegne že sama lokacija festivala na Bledu, kjer je poleti veliko turistov, ki predstavljajo tudi del občinstva festivalskih koncertov.