Svet 2.7.2017 5:00

Agnieszka Holland dobitnica nagrade maverick motovunskega filmskega festivala

Motovun, 2. julija - Poljska režiserka Agnieszka Holland je letošnja dobitnica nagrade maverick Motovunskega filmskega festivala (MFF). Nagrado ji bodo izročili na festivalu, ki bo potekal od 25. do 29. julija. Njen zadnji film Pokot (Živalska sled) pa je vključen v glavni tekmovalni program 20. izdaje festivala.

Hrvaška, Motovun. Filmski festival Motovun. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Filmski festival Motovun.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kot so po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina zapisali organizatorji festivala, se Agnieszka Holland uvršča med redke filmske ustvarjalce iz nekdanjega vzhodnega bloka oziroma današnje vzhodne Evrope, ki so se uspeli uveljaviti tudi izven meja svoje domovine. Prebrodila je obdobje tranzicije ter uspešno povezala filmski vzhod in zahod.

Delo leta 1948 v Varšavi rojene režiserke je, kot so zapisali, izjemno težko opredeliti, saj se upira vse vrste kalupom. V petdesetletni karieri je preizkusila različne stile in ves čas prehajala meje med žanri. Vsa njena dela pa označuje študioznen pristop h kompleksnim in pogosto na nek način kompromitiranimi likom, katerih zgodbe redno postavlja v širši zgodovinski kontekst, a nikoli na enak način, so zapisali.

Dokler ni konec 80. let minulega stoletja zaradi prepovedi snemanja filmov emigrirala iz domovine, je pripadala poljski filmski šoli, za katero so bili v 70. letih značilni dokumentaristični realizem, ukvarjanje z vsakodnevnimi temami in podajanje eksplicitnih političnih komentarjev. Glavna predstavnika sta bila režiserja Krzysztof Zanussi in Andrzej Wajda.

Njena večna tema je vprašanje holokavsta in antisemitizma, na to temo je posnela kar tri filme, med njimi Evropa Evropa (1990), za katerega je prejela tudi zlati globus za najboljši tujejezični film.

Njej film Pokot je letos na filmskem festivalu v Berlinu prejel srebrnega medveda, poimenovanega po Alfredu Bauerju, za igrani film, ki odpira nova obzorja. V zadnjih letih je sodelovala tudi v projektih televizij HBO, Netflixa in NBC in pri nekaj epizodah serije Hiša iz kart.

Nagrado maverick od leta 2008 podeljujejo avtorjem, ki s svojo individualnostjo, svobodnim duhom in inovativnostjo širijo meje filmskega izražanja. Med dosedanjimi dobitniki so Ken Russell, Ulrich Seidl in Andrej Zvjagincev.