Svet 3.7.2017 6:00

V Pragi fotografska razstava I Feel Slovenia. I Feel Culture

Praga, 3. julija - Evropsko potovanje začenja nova fotografska razstava z naslovom I Feel Slovenia. I Feel Culture, ki bo prikazala bogato kulturno dediščino Slovenije. Razstavo bosta ob 12. uri na ploščadi pred vhodom v Narodno tehniško knjižnico v Pragi odprla slovenski veleposlanik na Češkem Leon Marc in podžupanja Prage Eva Smutna.

Podčetrtek. Slovenski turistični forum. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Podčetrtek.
Slovenski turistični forum.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstavljenih bo 38 fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov, ki sta jih izbrala Urad vlade za komuniciranje in ministrstvo za kulturo na temo kulturne raznolikosti Slovenije. Z razstavo se obenem začenjajo tudi skupne aktivnosti urada vlade za komuniciranje z drugimi resorji ob letu evropske kulturne dediščine, ki bo leta 2018.

Slovenija gradi svojo identiteto na bogati kulturni dediščini, saj sta slovenska družba in kultura zaradi italijanskega baroka, dunajske secesije, panslavizma in še marsikaterega kulturnega vpliva, ki ni avtohton, veliko bogatejši, kot bi bili brez teh vplivov. "Pestrost ljudskih pesmi in plesov, pisanost narodnih noš in običajev, bogata kulinarika in žlahtna vina, raznovrstnost tehničnih in umetniških stvaritev ter čudovita kulturna krajina - vse to je Slovenija. Kultura je od nekdaj temelj naše samobitnosti, ponos in srce naše nacionalne identitete," so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Na ozemlju Slovenije so našli najstarejše kolo z osjo na svetu, tu se nahaja največji kamniti most na svetu - Solkanski most, Ljubljana je del mreže 20 secesijskih mest sveta, Jože Plečnik je dal prestolnici arhitekturni duh večnosti, rudnik živega srebra v Idriji je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, Škofjeloški pasijon pa na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, so našteli.

Fotografije na razstavi se dotikajo različnih tem. V motivih se odražajo temelji slovenske samobitnosti, kulturna krajina, duhovna razsežnost bivanja, prvinska kultura bivanja, slovenska simbolnost, prostor svetovne zgodovine, muzeji bivanja, tehnična dediščina, festivali in glasba.

Razstava, ki bo v Pragi na ogled do 20. julija, bo pozneje gostovala še v nekaterih evropskih mestih. Današnjega odprtja se bosta udeležili tudi državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik in namestnica ministra za kulturo Češke republike gospa Petra Smolikova.

Razstavo je pripravil Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju s Slovenia Press Photo, ministrstvom za kulturo, pristojnimi slovenskimi veleposlaništvi in Slovensko vojsko.