Intervju 1.7.2017 10:25

Bob Geldof za Večer: Ne razumete se, ker ste zajebani idioti

Maribor, 1. julija - Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof, ki je minuli teden nastopil na Lentu, je v pogovoru za prilogo Večera V soboto spregovoril tudi o sedanjih političnih razmerah. S kritičnimi besedami ni varčeval niti v primeru Slovenije.

Maribor, Trg Leona Štuklja. Koncert irske glasbene legende Boba Geldofa. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Trg Leona Štuklja.
Koncert irske glasbene legende Boba Geldofa.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor. Irski glasbenik Bob Geldof. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Irski glasbenik Bob Geldof.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Geldof, ki pogosto poudarja, da ga določa punk drža do sveta, je zadnje čase bolj kot glasbenik znan po svojem aktivizmu. Znan je njegov Band Aid, s katerim je zbiral denar proti lakoti v Afriki.

Na vprašanje, kaj ovira vplivneže, da niso sposobni najti skupnega jezika in končati sramotne lakote za človeštvo, neenake delitve svetovnega bogastva, nasilja na Bližnjem vzhodu, je odgovoril: "To, da si preprosto ne želimo najti skupnega jezika. Slovenci želite ostati Slovenci. Sicer se ne bi šli tega vsega sranja s Hrvaško glede vaše zajebane meje."

"Zakaj se dogaja vse sranje okoli Bosne in Hercegovine? V tem delu sveta vendarle vsi govorite isti jezik! Naj bi se zato razumeli. Zakaj potem ne morete biti mirno skupaj in sobivati," se je v pogovoru vprašal Geldof in kar sam ponudil odgovor - "Zato, ker ste zajebani idioti!"

Svoje besede je v nadaljevanju še vsebinsko utemeljil. "Vaš nacionalizem je ogaben. Je nevarna igrača, s katero se ne znate igrati. Se ga boste kdaj znebili? Nikoli! Vsi skupaj smo v bistvu plemena, plemensko razdeljeni. Pa ne samo vi, v bistvu celotna Evropa," je povedal glasbenik.

Po njegovem mnenju Nemci ne bodo nikoli privolili v transferno unijo znotraj EU, nikoli tudi ne bo vzpostavljena skupna evropska obveznica, ki bi morala biti temelj vsake resne politične skupnosti? Geldof meni, da EU ne deluje, a je hkrati trenutno najboljši garant miru na stari celini.

Kar sam si je postavil še nekaj vprašanj in nanje odgovoril. "Daje EU Sloveniji višji življenjski standard kot bivša Jugoslavija? Daje! Bo v Evropi vedno obstajala močna in vplivna elita, ki o vsem odloča? Bo! Bodo tudi v prihodnje težave? Absolutno bodo! Se bo Balkan stabiliziral? Ne bo se! Bodo Rusi še naprej drkali po Balkanu? Bodo! Baltik? Isto! Se lahko Evropa pred tem ubrani? Ne!"

Na pomisel novinarjev, da bi lahko ohranjal več optimizma, se je Geldof odzval: "Pa saj nisem hipi! Punker sem! Nisem skeptičen do Evrope, saj sem z njo intimno povezan že več kot trideset let. Z vsemi evropskimi voditelji. Neštetokrat sem bil v Bruslju. Bruselj je sranje. Gre za glomazno birokracijo. Pa mogoče mora obstajati, da usklajuje vse razlike, ki obstajajo v Evropi. Pa nacionalizme in nacionalne identitete. Osebno menim, da je osnova za delovanje EU, da se Francozi bojijo Nemcev, Nemci pa da se bojijo samih sebe. Angleži pa so, vsaj navidezno, vedno nekje zraven."

In kako Geldof razume status manjših držav v EU? "EU je za Irsko fantastična, saj je ogromen gospodarski prostor, v teoriji pa imamo Irci enakopraven glas z vsemi, tudi s Slovenijo. A to o enakopravnosti je navadno sranje, to vemo vsi. Nemčija je orjak v Evropi, z njo se je treba spopadati. Vedno moramo biti pozorni na velikost Nemčije. Rusija je v bistvu enormna civilizacija in vedno drugačna. To je evropska dinamika. Velike države lahko vedno manipulirajo z majhnimi državami."

Geldof je še povedal, da EU nujno potrebuje reformo. "Tragedija brexita je v tem, da je vse v EU prestrašil. Štirideset odstotkov Evropejcev si želi iz EU. Britanci so to naredili, evroskeptični Evropejci so stopili korak nazaj in se odločili, da ostanejo v EU. To je v bistvu politika novega francoskega predsednika Emanuela Macrona. Brexit je prestrašil Evropo in jo za kratek čas povezal nazaj skupaj. EU se bo reformirala, ker se je nemška kanclerka Angela Merkel prestrašila. EU bo imela koristi od tega, kar so naredili Britanci. Britanci pa ne bodo imeli od tega nič," je še povedal Geldof.