Slovenija 3.7.2017 9:38

V Tolminu se začenja festival Sajeta

Tolmin, 3. julija - S filmom o Pankrtih in glasbenim večerom se začenja enotedensko dogajanje na sotočju Tolminke in Soče na festivalu Sajeta. Zveza MINK iz Tolmina ga pripravlja letos že 18. leto zapored. Ponudil bo obilo glasbe, multimedijskih projektov, dve razstavi in kar 11 delavnic za kreativno ustvarjanje, prav tako tudi delavnice za otroke.

Nova Gorica. Plakat festivala Sajeta. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Plakat festivala Sajeta.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Zaradi letošnje "polnoletnosti" so pripravili nekoliko obogaten program. Predvsem to velja za glasbeni del festivala, ki bo potekal med sredo in soboto. Organizatorji so se trudili, da bodo vsak festivalski večer pripeljali zanimivega glasbenika in predvsem, da "kakovost ni okrnjena zaradi kvantitete". Letos se še posebej veselijo četrtkovega obiska in nastopa newyorškega umetnika Phila Niblocka, ki bo predstavil svoj pogled na ustvarjanje sodobne klasične glasbe.

Sajeta postavlja na isti oder tako različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika in eksperimentalna glasba s skupnim imenovalcem kreativnosti.

Pester izbor delavnic pripravljajo tudi za otroke, ki bodo združene pod imenom Sajet'ca.

Že ob napovedi festivala Sajeta so pripravili razpis za izbor najboljše fotografije na temo Odmevi iz nevidnih krajin. Na razpis je prispelo 68 fotografij, med katerimi jih je za razstavo posebna komisija izbrala 21, tri med njimi pa bodo tudi nagradili. Drugo razstavo bodo odprli v torek, to bo razstava video instalacij v Kinogledališču Tolmin, ki jo pripravljajo tuji in domači avtorji.

Za konec festivala se bodo spomnili tudi lanskega projekta, multimedijskega koncerta avtorja Bratka Bibiča, s katerim so počastili 100-letnico postavitve cerkvice svetega Duha v Javorci. Koncert je bil v neposrednem prenosu predvajan preko svetovnega spleta, v nedeljo pa pripravljajo projekcijo avdio-vizualnega performansa Javorca-Resurekcija (leto potem).