Slovenija 4.7.2017 10:30

V Kostanjevici na Krki mednarodno kiparsko srečanje Forma viva 2017

Kostanjevica na Krki, 4. julija - V Kostanjevici na Krki se s prihodom prvega udeleženca danes začenja bienalni Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2017. Kostanjeviška Galerija Božidarja Jakca bo na tam do 29. julija gostila kiparja Meng Gaa in Ryszarda Litwiniuka, ki bosta zastopala Kitajsko in Poljsko, ter slovenskega kiparja Primoža Pugleja. Srečanje prirejajo od leta 1961.

Kostanjevica na Krki. Kiparski simpozij Forma viva. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Kostanjevica na Krki.
Kiparski simpozij Forma viva.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Iz kostanjeviške galerije so sporočili, da se je na letošnji razpis prijavilo 114 kiparjev iz 39 držav. Ker bodo Formo vivo jeseni pripravili tudi v Portorožu oziroma v Seči, pa je v duhu skupnega delovanja izbor avtorjev za obe delovišči opravila skupna mednarodna strokovna komisija.

Udeleženci kostanjeviškega simpozija obdelujejo hrastov les, v tamkajšnji galeriji pa pripravljajo tudi spremljevalni program s koncerti in delavnicami za otroke ter odrasle. Simpozij bodo 29. julija končali s predstavitvijo novo postavljenih kipov.

Kostanjeviška Forma viva s tamkajšnjimi mednarodnimi kiparskimi srečanji je nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki sta po vzoru kiparske prireditve v St. Margarethnu na avstrijskem Gradiščanskem leta 1959 podobno predlagala še za Slovenijo.

Dve leti kasneje je prišlo do uresničitve prvih kiparskih simpozijev v Kostanjevici na Krki, kjer kiparijo v hrastovem lesu, in v Seči pri Portorožu, kjer kiparji ustvarjajo v kamnu. Kasneje sta se pridružila še Ravne na Koroškem in Maribor. Plod dolgoletnih kiparskih srečanj v Kostanjevici na Krki pa je več kot sto lesenih skulptur, ki so postavljene po tem dolenjskem mestu in v njegovi okolici.

Največ jih je razstavljenih v galerijskem parku ob kostanjeviškem gradu oziroma na vrtovih nekdanjega samostana, kjer od leta 1974 domuje Galerija Božidarja Jakca.

Forma viva je sicer sestavni del kostanjeviškega galerijskega dela. Leta 1988 je prišlo do desetletne prekinitve dogodka, od leta 1998, ko so jo obudili, pa jo prirejajo bienalno.

Zadnjo Formo vivo, leta 2015, so priredili v prilagojeni obliki in na krožiščih kostanjeviških vpadnic postavili skulpturi, Pravljico Jožeta Marinča in Srečanje Dušana Tršarja. Kovinski skulpturi zaradi mesta postavitve odstopata od dotlej v Kostanjevici na Krki dosledno uporabljane stoletne hrastovine iz bližnjega Krakovskega gozda.