Slovenija 5.7.2017 5:00

Na Ljubljanskem gradu začetek Filma pod zvezdami

Ljubljana, 5. julija - S projekcijo filma Rdeča želva na grajskem dvorišču se bo drevi na Ljubljanskem gradu začel Film pod zvezdami. Ponudil bo raznolik izbor kakovostnih filmov, ki so pustili močan pečat na pretekli kinematografski sezoni, poleg tega pa še pet predpremiernih oziroma premiernih filmskih projekcij. Prva bo v petek na vrsti predpremiera filma Odiseja.

Ljubljana. Film pod zvezdami - letni kino na Ljubljanskem gradu. Plakat. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Film pod zvezdami - letni kino na Ljubljanskem gradu.
Plakat.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Organizatorji so otvoritveni film režiserja Michaela Dudoka de Wita označili kot presunljivo, poetično animirano alegorijo o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni. Kot predfilm bodo prikazali Nočno ptico režiserke in animatorke Špele Čadež, ki se tudi udeležila odprtja Filma pod zvezdami.

Odiseja, ki jo je režiral Jerome Salle, je film o življenju slovitega raziskovalca in filmarja podvodnih svetov Jacquesa Cousteauja. Epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki prekrižari oceane in polovico stoletja v življenju raziskovalca in filmarja podvodnih svetov. V glavnih vlogah sta zaigrala Lambert Wilson in Audrey Tautou.

V torek, 11. julija, bo na vrsti predpremiera filma Lady Macbeth, sodobnega filma noir, preoblečenega v viktorijansko kostumsko dramo. Drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja Williama Oldroyda velja za eno od odkritij torontskega filmskega festivala in senzacijo festivalov v Rotterdamu in Sundanceu.

Za 20. julij je napovedana premiera filma Dunkirk: Boj do zadnjega moža Christopherja Nolana. Spomladi 1940 se je 400.000 vojakov, pripadnikov zavezniških sil znašlo v obroču nemške vojske. Ujeti na sipinah obalnega mesteca Dunkerque na severu Francije so bili povsem izpostavljeni napadu. V največji pomorski evakuacijski akciji, kar jih pomni vojaška zgodovina, se je njihovemu reševanju pridružilo 700 civilnih plovil. Nolan je posnel zgodbo o operaciji Dinamo in enega najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta, so zapisali organizatorji.

Pet dni zatem bo predpremiero doživel novi film Akija Kaurismakije Druga stran upanja. Finski velemojster abstraktnega humorja z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejem prosilce za azil.

Kot zadnja pa bo 29. julija na vrsti predpremiera filma Na mlečni poti Emirja Kusturice. V zgodbi o strastni, prepovedani ljubezni, ki ljubimca posrka v vrtinec fantastičnih, a neverjetnih avantur, sta v glavnih vlogah zaigrala Kusturica in Monica Bellucci.

Filmi bodo do 29. julija na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Film pod zvezdami v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad.