Svet 5.7.2017 13:55

Ameriška filmska akademija v svoje vrste povabila Radeta Šerbedžijo

Zagreb, 5. julija - Priljubljeni hrvaški filmski in gledališki igralec Rade Šerbedžija je prejel povabilo za članstvo v prestižni ameriški akademiji filmskih umetnosti, so danes sporočili iz njegovega gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih. Člani ameriške akademije se med drugim udeležujejo izbire filmov in odločanja o dobitnikih oskarjev.

Ljubljana. Igralec Rade Šerbedžija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Rade Šerbedžija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na spletni strani akademije piše, da bo Šerbedžija med letošnjimi 774 novimi člani, ki prihajajo iz 57 držav. Ob njegovem imenu so omenili vlogi v celovečercih Harry Potter in svetinje smrti ter Mirni Američan.

Šerbedžija je v svoji več kot polstoletni igralski karieri zabeležil več kot 150 filmskih vlog doma in v tujini. Med drugimi je igral v hollywoodskih uspešnicah kot so Široko zaprte oči režiserja Stanleya Kubricka, Misija: Nemogoče 2 Johna Wooa, Pljuni in jo stisni Guya Ritchieja in Vesoljski kavboji Clinta Eastwooda.

Šerbedžija se je kot režiser prvič predstavil lani s celovečercem Osvoboditev Skopja, v katerem je imel tudi glavno vlogo. Film je bil makedonski kandidat za oskarja za najboljši tuj film.

Kot še piše v sporočilu za javnost, se je 71-letni Šerbedžija nedavno vrnil iz ZDA s snemanja filma Proud Mary, v katerem igra z Dannyem Gloverjem. Premiera je napovedana za leto 2018.

Šerbedžija je eden utemeljiteljev gledališča Ulysses, letošnjo 17. sezono pa bo odprl s koncertom, na katerem bo 15. julija nastopil s kitaristoma Vlatkom Stefanovskim in Miroslavom Tadićem ter gosti. Kot igralec bo pred občinstvom na Brionih v predstavah Kralj Lear in Antigona - 2000 let kasneje.

Že v četrtek pa bo Šerbedžija nastopil kot pevec v Novem mestu. Na terasi pred kavarno Goga se bo predstavil s skupino Zapadni kolodvor.