Svet 6.7.2017 5:00

V Avignonu danes začetek največjega francoskega gledališkega festivala

Avignon, 6. julija - V mestu Avignon na jugu Francije se danes začenja največji francoski gledališki festival. Odprla ga bo uprizoritev Sofoklove Antigone na dvorišču znamenite papeške palače. Igro je na oder postavil japonski gledališki režiser Satoshi Miyagi. Festival, ki bo ponudil več kot 40 predstav, se bo sklenil 26. julija.

Hrvaška, Reka. Gledališče, opera, občinstvo, ogled predstave. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Reka.
Gledališče, opera, občinstvo, ogled predstave.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

V središču tritedenskega festivala bo tudi letos politika. "Časi so preveč resni, da bi iz umetnosti lahko naredili dekorativen objekt," besede direktorja Olivierja Pyja, ki festival vodi od leta 2013, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Vendar pa politika ne bo sinonim za strankarsko in ideološko, je dodal.

Občinstvo po pisanju pisanju dpa z napetostjo pričakuje, kako se je japonski režiser, poznan po tem, da prepleta tradicionalne japonske gledališče forme in moderne reference, lotil Sofoklovega teksta. Miyagi je sicer leta 2014 občinstvo v Avignonu že navdušil z Mahabharato, poznanim epom iz indijske literature.

Nemški režiser Frank Castorf v Avignon prihaja s predstavo Die Kabale der Scheinheiligen - Das Leben des Herrn Moliere. Skoraj šest ur trajajočo predstavo je nekdanji intendant berlinskega gledališča Volksbühne na oder postavil maja lani. Predstava temelji na delu ruskega pisatelja Mihaila Bulgakova in predstavi intrige na dvoru Ludvika XIV., katerih žrtev je postal Moliere.

Na programu festivala je tudi predstava Unwanted Dorothee Munyaneza. Plesalka in koreografinja se je v njej lotila teme posilstva žensk v Ruandi. Dorothee Munyaneza se je rodila v Ruandi, od koder je leta 1994 pobegnila zaradi državljanske vojne.

Britanska režiserka Katie Mitchell v Avignon prihaja s feministično verzijo tragedije Služkinji Jeana Geneta. Francoska igralka Juliette Binoche pa bo ob klavirski spremljavi na festivalu prebirala odlomke iz avtobiografije legendarne francoske pevke šansonov Barbare, preminule leta 1994.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, od tedaj se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Festival vsako leto ponudi od 35 do 50 gledaliških in plesnih predstav, tako francoskih kot iz tujine. Na njih naštejejo med 140.000 in 190.000 obiskovalcev.