Svet 6.7.2017 10:04

Igralka Annette Bening na čelu beneškega filmskega festivala

Benetke, 6. julija - Žiriji 74. filmskega festivala v Benetkah bo predsedovala igralka Annette Bening. Po besedah umetniškega direktorja festivala Alberta Barbere je bil čas, da "prekinejo dolg seznam predsednikov žirije moškega spola ter povabijo odlično, nadarjeno in navdihujočo igralko, da predseduje žiriji". Festival bo potekal od 30. avgusta do 9. septembra.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prefinjena in instiktivna igralka je po njegovih besedah sposobna upodobiti zapletene nianse likov. V svoje vloge vnese zmernost, toplino in naravno eleganco, zaradi česar je gledaje njenih filmov čudovita izkušnja, ki gledalca vedno obogati.

Annette Bening bo po francoski igralki Catherine Deneuve, ki je bila ne čelu festivalske žirije leta 2006, prva ženska, ki bo predsedovala mednarodni žiriji festivala. Kot je dejala, je počaščena, da lahko predseduje letošnji žiriji.

"Veselim se že, da bom videla filme in sodelovala s kolegi žiranti, da proslavimo najboljše filme letošnjega leta z vsega sveta," njene besede povzema spletna stran festivala.

Ameriška igralka je dobitnica dveh zlatih globusov, prvega je dobila leta 2005 za film Očarljiva Julija, drugega pa leta 2011 za Otroci so v redu. Za oskarja je bila nominirana štirikrat, med drugim leta 2000 za najboljšo žensko vlogo za film Lepota po ameriško.

Lani je žiriji mednarodnega filmskega festivala v Benetkah predsedoval britanski režiser Sam Mendes, ki je režiral film Lepota po ameriško in za režijo prejel oskarja.