Svet 7.7.2017 6:00

V Berlinu razstava o Kitajski in Egiptu

Berlin, 7. julija - V Novem muzeju na muzejskem otoku v Berlinu so postavili razstavo Kitajska in Egipt: Zibelki sveta, ki predstavlja kulturni razvoj obeh držav. Predstavljenih je okrog 250 umetniških zakladov obeh civilizacij iz obdobja od 4500 let pred našim štetjem do tretjega stoletja našega štetja. S Kitajske so mnogi prvič na ogled v Evropi.

"Čeprav ni bilo neposrednega stika med starodavno Kitajsko in starim Egiptom, je presenetljivo veliko podrobnosti kot tudi razlik," je sporočilo Državnih muzejev v Berlinu povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava, ki so jo odprli v četrtek in bo trajala do 3. decembra, je razdeljena v pet velikih tematskih sklopov. Ti segajo od vsakodnevne kulture prek iznajdbe pisave do kulta smrti, religije in političnega sistema.

"Nenavadni eksperiment", kot so postavitev poimenovali organizatorji, je nastal v sodelovanju s Šanghajskim muzejem, pri katerem so si izposodili veliko predmetov. Iz muzeja Xuzhou v kitajski provinci Jiangsu so pripeljali 2000 let staro moško pogrebno obleko iz žada. Predmete iz svoje zbirke pa sta prispevala tudi Etnološki muzej in Muzej za azijsko umetnost. Obleka pokojnega kitajskega plemiča je tudi v središču razstave skupaj z bogato okrašeno krsto za mumijo iz Starega Egipta.

Egipt in Kitajsko odlikuje večtisočletna zgodovina, njune dosežke pa je zdaj prvič mogoče videti na enem mestu. Neposredna primerjava teh starodavnih visoko razvitih kultur obiskovalcem kaže, kako sta obe družbi odločilno in trajno vplivali na zgodovino človeštva. Kljub veliki razdalji sta obe razvili podobne strukture, ki so prepoznavne še danes, piše na spletni strani Državnih muzejev v Berlinu.