Slovenija 7.7.2017 8:38

Na Ptuju se začenja 15. festival Art Stays

Ptuj, 7. julija - Z večernim odprtjem razstav avstrijskega umetnika Johanna Feilacherja in Poklon Josephu Beuysu, nemškemu mojstru instalacij, se danes v Dominikanskem samostanu na Ptuju začenja 15. poletni festival sodobne umetnosti Art Stays. Ta se bo letos osredotočil na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo ter s posledicami človeškega ravnanja.

Ptuj. Prenovljeni Dominikanski samostan. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Prenovljeni Dominikanski samostan.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Zgoščeno festivalsko dogajanje se bo potekalo do 15. julija, razstave pa bodo na ogled še vse do začetka septembra. Uvodni dan bodo zaključili s koncertom skupine Patetico na Slovenskem trgu.

Kot je povedal umetniški direktor festivala Jernej Forbici, se drugače od podobnih projektov njihov festival ne zapira v posamezne veje umetnosti. Čeprav poudarek dajejo vizualni umetnosti, je njihov program poln tudi multimedijskih, glasbenih in drugih projektov.

Letos po njegovih besedah prinaša več kot deset razstav, več kot 150 umetnikov z vsega sveta in več kot 30 dogodkov na Ptuju in v okolici. "Aktualna tematika z letošnjim naslovom Natur-al(l) se bo ukvarjala z naravo, posledicami človeškega malomarnega ravnanja z njo in s črno prihodnostjo, ki nas morebiti čaka za naslednjim vogalom," je pojasnil.

V Miheličevi galeriji bo skupinska razstava Nasprotni kanon kustosov Itala Bergantinija in Gaie Conti, v ospredju letošnje osrednje razstave Ground and cement, ki jo ob 15. izdaji festivala gosti Galerija mesta Ptuj, pa je kompleksen in kontradiktoren odnos med človekom in pokrajino. Razstavo je kuriral Carlo Sala, vključuje pa izbor del več kot 60 umetnikov, tako tistih z začetka 20. stoletja kot sodobnih, ki so s pomočjo fotografije preučevali pokrajino in različne oblike njene odklonskosti.

Razstava Veliko je lepo kustosov Dušana Fišerja in Jerneja Forbicija bo največja predstavitev slovenske umetnosti na festivalu doslej. Na več kot 2500 kvadratnih metrih bodo na ogled postavljena velikoformatna dela skoraj 50 slovenskih likovnih umetnic in umetnikov, ki segajo v zadnja desetletja prejšnjega stoletja pa vse do najnovejših likovnih produkcij.

Razstava Vidno polje kustosinje Marike Vicari bo na ogled v Galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevem, samostojna razstava slovenskega umetnika Marka Tuška Natura pa v Tovarni umetnosti v Majšperku.

Festival bo poleg razstav med drugim zajemal še site-specific projekt v naravi umetnika Jaše, kino projekcije dokumentarcev in filmov največjih umetnikov prejšnjega stoletja, koncert skupine Patetico, pogovore z umetniki in kustosi. Po najstarejšem slovenskem mestu bo tudi veliko drugih umetniških intervencij.

Festival Art Stays je od leta 2003 do danes gostil že več kot 600 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Allora & Calzadilla, Ivan Navarro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.