Na hitro prelistano 8.7.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. julija - Pri založbi Sanje je izšel roman Rdečelaska turškega Nobelovca Orhana Pamuka, pri Cankarjevi založbi pa zbirka kratkih zgodb Blaža Kutina Tempirana Bomba. LUD Literatura je izdala pesniško zbirko Vsakdanje geometrije Petra Svetine, Založba ZRC pa delo Ne le kruh, tudi vrtnice avtorice Polone Sitar.

Ljubljana. Knjiga avtorice Polone Sitar z naslovom Ne le kruh, tudi vrtnice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Polone Sitar z naslovom Ne le kruh, tudi vrtnice.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka kratkih zgodb Blaža Kutina z naslovom Tempirana Bomba. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka kratkih zgodb Blaža Kutina z naslovom Tempirana Bomba.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Vsakdanje geometrije Petra Svetine. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Vsakdanje geometrije Petra Svetine.
Foto: STA

Ljubljana. Roman turškega Nobelovca Orhana Pamuka z naslovom Rdečelaska. Foto: STA

Ljubljana.
Roman turškega Nobelovca Orhana Pamuka z naslovom Rdečelaska.
Foto: STA

RDEČELASKA - MEDITACIJA O PODSTATI CIVILIZIRANEGA SVETA

V romanu bralec vstopi v Istanbul sredi 80. let minulega stoletja. Mahmut in njegov vajenec se poslužujeta starodavne metode izkopavanja vodnjakov. V nečloveške napore primorana dvojica razgrne osupljiv niz zgodb in podob - pisateljeva tankočutnost bralca zapelje v premislek o očetih in sinovih, avtoritarnosti in individualizmu, državi in svobodomiselnosti, o prebranem in o občutenem, videnem.

Izvorna pripoved, oprta na izpričano dejanje umora, ki se je zgodilo tri desetletja tega, se pretrga, da bi se znova sestavila v meditacijo o podstati civiliziranega sveta. Potem ko pisatelj inteligentno spoji dvojico mitologij - Sofoklesa s Kraljem Ojdipom ter perzijskega pesnika Ferdowsija s tragedijo o Rostamu in Sohramu, so zapisali pri založbi. Roman je iz turščine prevedla Erna Pačnik Felek.

Pamuk je vodilni romanopisec turške postmoderne literature. Prejel je številne ugledne nagrade, leta 2006 tudi Nobelovo nagrado za književnost. Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov.

TEMPIRANA BOMBA - SVEŽ IN HUMOREN POGLED NA ŽIVLJENJE

Dvajset kratkih zgodb sveže, humorno, pronicljivo in včasih tudi melanholično obravnava življenje, kot ga živimo v današnjih časih. Kutinovi junaki, pa naj gre za disfunkcionalno družino, neuspešnega filmskega režiserja, starejšo gospo, ameriškega polkovnika, mlado turistko ali pa odtujen zakonski par, imajo pogosto velike sanje, a malo nadzora nad svojo usodo.

To je namreč svet, kjer se stvari dogajajo in dogodki nizajo, ne da bi te kdo vprašal za mnenje. Svet, v katerem nikoli ne veš, ali te bo morda posvojila Angelina Jolie ali pa bo z neba nate padel koncertni klavir. Preostane ti le, da nekako poskušaš plavati s tokom, so zapisali pri založbi.

Kutin (1970) se je rodil v Ljubljani, danes živi v Berlinu. Je diplomirani sociolog kulture in etnologije. Napisal je več scenarijev, njegov celovečerni prvenec Nikoli nisva šla v Benetke je imel svetovno premiero v tekmovalni sekciji mednarodnega filmskega festivala leta 2008 v Sarajevu. Posveča se tudi fotografiji, poleg tega rad napiše kakšno kratko zgodbo.

VSAKDANJE GEOMETRIJE - PESMI V PRIJAZNEM DIALOGU S SVETOM

Pesmi Petra Svetine so vedno v prijaznem dialogu s svetom, saj so edine omembe vredne podobe vedno tudi najbolj resnične: denimo sladkor v prahu, ki posipava mestne strehe. In čeprav ta svet seveda še zdaleč ni popoln - belina je, po pesnikovih besedah, najbolj opazna, kadar jo popaca kavni madež -, pa vendar vedno znova navdaja z občutkom, da ga nekdo uravnava natanko tako, da je vse kar nekako prav.

Da obstaja zato, da se lahko čudimo. In Svetina se čudi ob drobnih simpatičnih domislicah o izvoru burje ali škripanju tramvaja, ko skoraj neopazno reflektira krogotok življenja, ujetega v obljubo minljivosti. Njegova poezija, zaznamovana z jasnovidnostjo, navidezno preprostostjo in prijetno, ležerno duhovitostjo, namreč ve, da je naš občutek sreče, ki izvira tudi iz zajetosti subjekta v samem sebi, zgolj njen skromni začetek. Težko bi bilo najti poezijo, ki bi izžarevala več te topilne, piše na zavihku knjige.

Svetina (1970) je doktoriral iz slovenistike. Piše predvsem za otroke in mladino, ob tem pa tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, kriminalkah in romanih. Ukvarja se tudi s prevajanjem uredniškim delom.

NE LE KRUH, TUDI VRTNICE - POTROŠNJA, TEHNOLOŠKI RAZVOJ IN EMANCIPACIJA ŽENSK V SOCIALISTIČNI SLOVENIJI

Polona Sitar v delu, ki nosi podnaslov Potrošnja, tehnološki razvoj in emancipacija žensk v socialistični Sloveniji, problematizira mnoge teme, preizprašuje koncepte in jih teoretsko nadgradi ter izpostavi prepletenost raznolikih disciplinskih režimov. Toda bistven doprinos knjige je, da praks in življenja posameznic ne determinira.

Skozi dojemanje potrošnih predmetov kot kulturno konstruiranih dobrin avtorica pokaže tudi na proces ustvarjanja nove definicije žensk kot spola, ki so jo predmeti omogočali, vključno z njihovim ustvarjanjem "prostora" individualnega izraza, ki je imel potencial ogrožanja patriarhalne družbe.

Knjiga, ki predstavlja večplastno analizo potrošne strategije žensk v socializmu in temelji na skrbni uporab virov in pričevanj, je dragocena tudi zato, ker prinaša mnoge nove vpoglede v znanstvenem raziskovanju na področju študij spola in emancipacije žensk, je zapisala sociologinja Milica Antić Gaber.