Svet 9.7.2017 6:00

Britanski umetnik David Hockney praznuje 80 let

London, 9. julija - Slikar, grafik in fotograf David Hockney danes praznuje 80 let. Eden najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja je v 60. letih pomembno sooblikoval pop art. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami, velja za pionirja selfija. Ob jubileju so v londonski galeriji Tate pripravili retrospektivo njegovih del.

Hockney se je rodil leta 1937 v Bradfordu v Yorkshirju. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. V ZDA je prvič potoval leta 1961, in sicer še v času študija.

Leta 1964 se je preselil v Los Angeles, nato se je leta 1968 vrnil v London. Od leta 1973 do 1975 je živel v Parizu, nato se je ponovno preselil v ZDA.

Kalifornija mu je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa tako v zasebnem življenju kot v slikarstvu ponudila neizmerno svobodo. Slikal je s svetlobo in intenzivnimi barvami. Negove slike kopalcev zrcalijo brezskrben in nekonvencionalen kalifornijski način življenja, denimo slika Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) iz leta 1972.

Divjih 60. in 70. let v deželi večnega sonca se dobro spominja. "Nikoli nisem bil velik žurer. Nič nisem imel proti, da so me tako videli, a v resnici sem trdo delal. Umetnik lahko odobrava hedonizem, a sam hedonist ne more biti."

Umetnik tudi ni nikoli, tudi pred desetletji, ko je s tem tvegal družbeno izobčenje, tajil svoje istospolne usmerjenosti.

Hockney, ki postopoma izgublja sluh, zdaj že več desetletij živi v Los Angelesu, a ohranja britanske navade: ob skodelici čaja si privošči cigareto, je fish and chips, in čeprav hodi spat ob devetih (po obveznem džojntu), pravi, da je še vedno upornik po duši.

Slikarstvo je skoraj opustil po tragični smrti sodelavca Dominica Elliotta na umetnikovem domu v Yorkshiru leta 2013. Mladenič je zaužil mešanico mamil in alkohola, nato pa spil še odmaševalec odtokov. Po tem dogodku, le nekaj mesecev prej je slikar doživel hujšo kap, je Hockney za štiri mesece odložil čopiče, a se nato vseeno vrnil k njim.

Hochneyju so po pisanju dpa kritiki očitali, da v svojih delih ostaja le na površini, da ne odražajo dogodkov 20. stoletja in ne gredo v globino. Vendar umetnik tega niti ni želel. "Želim ustvariti sliko, ki ima nek pomen za veliko ljudi," je dejal leta 1988 in dodal: "Mislim, da je ideja, slikati slike za 25 ljudi iz sveta umetnosti, nora in smešna."

Veliko je, včasih bolj drugič manj uspešno, eksperimentiral z novimi tehnikam - tridimenzionalnimi kolaži, fotokopijami, iPadom. Bil je tudi eden od pionirjev selfijev, predvsem v 80. letih so nastali številni avtoportreti, tako v risbi kot v slikarskem in fotografskem mediju.

Med drugim je razstavljal na 4. in 6. Documenti v Kasslu, v newyorškem Metropolitanskem muzeju, v hamburški Kunsthalle in na londonski Kraljevi akademiji.

Ob jubileju so v londonski galeriji Tate Britain pripravili retrospektivo njegovih del, ki je bila obenem poklon 60 letom njegovega delovanja. Postavitev, ki je združila risbe, slike, grafike, fotografije in videe iz javnih in zasebnih zbirk iz celega sveta, je postala najbolje obiskana razstava te galerije.

Trenutno je retrospektiva na ogled v pariškem Centru Pompidou (do 23. oktobra), nato pa jo bodo prenesli še v newyorški Metropolitanski muzej.