Svet 10.7.2017 5:00

V Arheološkem muzeju v Ogleju antični spomeniki iz Palmire

Oglej, 10. julija - V Nacionalnem arheološkem muzeju v Ogleju je na ogled razstava z naslovom Obrazi Palmire v Ogleju. Potem, ko so med desetmesečno zasedbo sirskega mesta Palmira džihadisti skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) uničili številne antične spomenike v mestu, razstava Palmiro ponovno oživlja z eksponati iz raznih muzejev in zasebnih zbirk.

Sirija, Damask. Ostanki antičnega templja Bal Šamin v sirski Palmiri. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Sirija, Damask.
Ostanki antičnega templja Bal Šamin v sirski Palmiri.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Eksponate za razstavo so po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA med drugim posodili Muzeju Svete dežele v Jeruzalemu, Vatikanski muzeji in Kapitolski muzej v Rimu ter zasebni zbiratelji. Ob njih so razstavljeni eksponati iz zbirk oglejskega arheološkega muzeja.

Tako je na razstavi med drugim mogoče videti glavo svečenika na sarkofagu iz Palmire in soncu posvečen marmorni oltar grškega izvora. Razstava pa bo po pisanju agencije APA tudi priložnost za restavriranje eksponatov iz Jeruzalema. Po zaključku razstave bo restavriranje eksponatov koordiniralo in financiralo Združenje muzejev z območja Furlanije - Julijske krajine.

Razstava bo na ogled do 3. oktobra.

Palmira, starodavno kulturno in trgovsko središče, leži severovzhodno od Damaska. Do izbruha vojne marca 2011 je bila s svojimi monumentalnimi ruševinami ena ključnih turističnih destinacij v Siriji.

Antično mesto s citadelo oz. trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS padlo 23. maja 2015.

V Palmiri, ki ji pravijo "puščavski biser" in je na seznamu svetovne kulturne dediščine Unesca od leta 1980, so džihadisti, tako kot pred tem v Iraku, začeli sistematično uničevati kulturno dediščino. Razstrelili so vrsto starodavnih zgradb ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

Novo uničenje v mestu so povzročili januarja letos. Mesec dni potem, ko jim je mesto znova uspelo iztrgati iz rok režimskih sil, so uničili še nekaj neprecenljivih spomenikov.