Svet 8.7.2017 5:00

V Karlovyh Varyh v pričakovanju filmskih nagrad

Karlovy Vary, 8. julija - V čeških Karlovyh Varyh se bo danes sklenil 52. mednarodni filmski festival, eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov, na katerem vsako leto prikažejo približno 200 filmov. Ob odprtju so za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji nagradili Kena Loacha in Paula Lavertyja, nocoj pa bodo podelili ostale nagrade.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V uradnem tekmovalnem programu je 12 filmov, med njimi tudi slovensko-hrvaška koprodukcija Moški ne jočejo režiserja in scenarista Alena Drljevića. Film prinaša zgodbo o skupini vojnih veteranov, nekdanjih pripadnikov različnih vojsk, ki so se med seboj bojevale na območju nekdanje Jugoslavije. Skupina se udeležuje delavnice, katere cilj je soočiti se s preteklostjo. A kaj kmalu se izkaže, da nekdanji antagonizmi ponovno prihajajo na površje.

Izbrani filmi se potegujejo za kristalni globus za najboljši film in za posebno omembo žirije, ta pa bo nagradila še režiserja ter najboljšega igralca in igralko. Za nagrade pa se filmi v Karlovyh Varyh potegujejo tudi v programu Vzhodno od Zahoda in programu dokumentarnih filmov.

Že ob odprtju festivala sta kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji Ken Loach in Paul Laverty, ki sta pomembno zaznamovala britansko kinematografijo. Režiser Loach in scenarist Laverty sta sodelovala pri 12 celovečernih igranih in dveh kratkih filmih ter postala pionirja britanskega socialnega realističnega filma s humanitarnim sporočilom.

Mlada slovenska režiserka Katarina Morano pa je v sklopu platforme Future Frames v tem češkem mestu predstavila svoj magistrski projekt z naslovom Ljubljana - München 15:27 in se potegovala za naziv najobetavnejše mlade režiserke. Letošnja edicija Future Frames v organizaciji EFP (European Film Promotion) je na festivalu v Karlovyh Varyh predstavila deset najobetavnejših mladih režiserjev.

Na lanskem festivalu je nagrado za najboljšega režiserja dobil Damjan Kozole za film Nočno življenje, navdahnjenim z afero Baričević, ki se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji.