Slovenija 8.7.2017 9:00

Avdiovizualni ustvarjalci pozivajo ministra Počivalška k podpori avtorske zakonodaje

Ljubljana, 8. julija - Predstavniki treh krovnih združenj avdiovizualnih ustvarjalcev so na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovili odprto pismo. V njem ga pozivajo k podpori EU direktive o avtorskih pravicah, pa tudi k podpori za uvedbo pravice do pravičnega nadomestila za vse ustvarjalce v Evropi.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz združenja Aipa, so na ministra Počivalška odprto pismo naslovili glavna izvršna direktorica Združenja evropskih filmskih režiserjev (FERA) Pauline Durand-Vialle, direktor Združenja evropskih scenaristov (FSE) David Kavanagh in izvršna direktorica Svetovnega združenja avdiovizualnih avtorjev (SAA) Cecile Despringre.

Poleg pozivov k podpori direktive o avtorskih pravicah, ga pozivajo tudi k podpori zakonske uvedbe neodtujive pravice do pravičnega nadomestila za ustvarjalce z naslova uporabe njihovih del na spletu. "Po predstavitvi predloga direktive Evropske komisije o avtorskih pravicah na enotnem trgu, tako na ravni komisije kot tudi različnih teles Evropskega parlamenta so potekala številna posvetovanja, ki so pokazala pomanjkljivosti pri implementaciji direktive o avtorskih pravicah," poudarjajo v pismu, kjer predloge Evropske komisije ocenjujejo kot "korak v pravo smer", da pa bi morali nekatere zaveze "dodatno okrepiti, da ne bi bile določbe le mrtva črka na papirju".

V pismu ministru Počivalšku so še poudarili, da sta konkurenčna prednost Evrope v kulturni in ustvarjalni industriji pa tudi ohranitev kulturne raznolikosti odvisni od sposobnosti preživetja ustvarjalcev od svojega dela. Kanali za distribucijo in poslovni modeli se lahko spreminjajo, pravičnost do avtorjev pa mora biti stalnica, menijo avdiovizualni avtorji, zato je po njihovem mnenju to področje nujno potrebno urediti.

Ob tem so v zavodu Aipa, ki je članica SAA in FERA, s FSE pa tesno sodeluje, pojasnili, da "podpirajo napore omenjenih organizacij, saj lahko le s pravičnimi nadomestili za avdiovizualne ustvarjalce ohranjamo njihovo nadaljnje delo ter razvoj evropske in slovenske kulture," so na spletni strani razložili. To pa je po mnenju AIPA v primeru Slovenije toliko bolj pomembno, saj gre pri nas za jezikovno in produkcijsko "zelo omejen prostor".

Direktor Aipa Gregor Štibernik je ob tem ocenil, da so slovenski avdiovizualni avtorji kot tudi njihovi kolegi igralci že desetletja del pravne anomalije. Gre za to, da glede na obstoječo zakonodajo ne morejo priti do svojih nadomestil na način, kot ga poznajo njihovi kolegi glasbeniki ali literati. Avdiovizualni avtorji so po slovenskem zakonu edina skupina avtorjev, za katere se pavšalno predvideva, da so svoje pravice prenesli na pravno osebo, naloga dokazovanja umetništva pravic pa je na njih, in ne na tistih, ki so pravico pridobili.

To dejstvo govori o neprimernosti slovenskega sistema, saj vsi vemo, kako široka je danes uporaba avdiovizualnih del in kako globok je prepad med tistimi, ki z uporabo zaščitenih del služijo, in tistimi, ki ta dela dejansko ustvarjajo. Evropa, z njo pa tudi Slovenija, se mora podvizati, zato je poziv SAA, FERA in FSE dobra iztočnica, ki bi ji moral minister Počivalšek prisluhniti, pa je ocenil predsednik nadzornega odbora Aipa in režiser Klemen Dvornik.