Slovenija 10.7.2017 8:00

Na Ljubljana festivalu legendarna argentinska pianistka Martha Argerich

Ljubljana, 10. julija - V okviru Ljubljana festivala bo nocoj v Cankarjevem domu nastopila legendarna argentinska pianistka Martha Argerich. Po lanskem gostovanju za zlati abonma s komornim orkestrom Manchester Camerata se bo tokrat predstavila s komornim orkestrom Franza Liszta iz Budimpešte. Izvedli bodo glasbo Mozarta, Saint-Saensa, Liszta in Šostakoviča.

Argentina, Buenos Aires. Koncert legendarne argentinske pianistke Marthe Argerich. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina, Buenos Aires.
Koncert legendarne argentinske pianistke Marthe Argerich.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pianistka Martha Argerich je veljala za čudežnega otroka in zelo kmalu stopila na mednarodne odre. Leta 1955 se je iz rodne Argentine odpravila na študij v Evropo, leta 1957 zmagala na tekmovanjih v Bolzanu in Ženevi ter leta 1965 na Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Od takrat kraljuje na koncertnih odrih, tako solistično kot z najuglednejšimi glasbeniki, orkestri in dirigenti. Je prejemnica številnih nagrad in priznanj.

Leta 1999 je ustanovila mednarodno klavirsko tekmovanje in festival Marthe Argerich v Buenos Airesu. Čeprav najraje poustvarja virtuozne skladbe 19. in 20. stoletja, zajema iz obsežnega repertoarja, ki se razteza od Bacha do Bartoka, Beethovna, Schumanna, Chopina, Liszta, Debussyja, Ravela, Francka, Prokofjeva, Stravinskega, Šostakoviča, Čajkovskega in Messiaena.

Sodeluje z najprestižnejšimi orkestri ter na najvidnejših festivalih Evrope, Japonske in ZDA, posveča pa se tudi komorni glasbi. Sodeluje in nastopa z umetniki, kot so Nelson Freire, Ivry Gitlis, Miša Majski, Gidon Kremer in Daniel Barenboim.

Na koncertu Ljubljana Festivala bo Martha Argerich z madžarskimi glasbeniki poustvarila Mozartov Divertimento za godala v D-duru in najbolj znano delo francoskega romantika Saint-Saensa - Živalski karneval s portreti živali v izvedbi klavirskega dua z recitacijami v interpretaciji njene hčere, filologinje in igralke Annie Dutoit. V drugem delu pa bosta na sporedu Lisztovo delo Angelus in Šostakovičev Koncert za klavir, trobento in godalni orkester, ki bo virtuozno izpostavil oba omenjena instrumenta, so sporočili iz Ljubljana festivala.