Svet 9.7.2017 5:30

Coldplay objavili pesem v podporo beguncem

London, 9. julija - Coldplay so skupaj z ambientalnim glasbenikom Brianom Enom objavili novo pesem, katere izkupiček bo namenjen podpori beguncem, ki se podajo na nevarno pot do Evrope prek Sredozemlja. Skladbo Aliens so izdali skupaj z animiranim videom, gre pa za zadnji singl, ki napoveduje nov EP te britanske rock zasedbe z naslovom Kaleidoscope.

Peru, Lima. Glasbena skupina Coldplay. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Peru, Lima.
Glasbena skupina Coldplay.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Skupina je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedala, da bodo s prihodki za skladbo Aliens podprli dobrodelno fundacijo na Malti Migrant Offshore Aid Station, ki pošilja iskalne in reševalne ekipe, da bi rešile življenja tisočih ljudi, ki se podajo na nevarno pod do Evrope.

Z namigom o nezemljanih pesem metaforično meri na begunsko krizo, frontman Chris Martin pa v njej poje: Samo tujec/ želimo samo nazaj domov. Pesem podpirata zven elektronike in kitara Jonnyja Bucklanda. Skladbo so Coldplay ustvarili skupaj z Brianom Enoom, botrom ambientalne glasbe, znanem po sodelovanju z Davidom Bowiejem.

Zasedba, ki že dlje zagovarja humanitarne projekte, je pesem izdala tik po nastopu na festivalu Global Citizen, ki ga Chris Martin umetniško vodi. Koncert je bil v četrtek v Nemčiji, na predvečer začetka vrha G20, da bi 20 gospodarsko najmočnejših držav pozvali, naj se zavežejo k razvoju.

Kaleidoscope, EP s petimi pesmimi, bo nasledil ploščo A Head Full of Dreams iz leta 2015, za katero je skupina namignila, da bi znala biti zadnji tako dolg izdelek. Izšel bo 14. julija v digitalnem formatu ter 4. avgusta še na CD in gramofonskih ploščah, je po poročanju AFP sporočila založba Parlophone.