Svet 8.7.2017 20:56

V Karlovyh Varyh zmagal domači film Little Crusader

Karlovy Vary, 8. julija - Glavno nagrado na filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, zlati globus, je po 15 letih dobil domači film, meditativna drama o očetovstvu Little Crusader Vaclava Kadrnke. Ta je najbolj pritegnil petčlansko žirijo, poleg zlatega globusa pa je prejel še denarno nagrado v višini 25.000 dolarjev, piše na uradni spletni strani.

Posebno omembo žirije si je prislužila drama o travmah po vojni v bivši Jugoslaviji Men Don't Cry bosanskega režiserja Alena Drljevića, nastala v bosansko-slovensko-hrvaško-nemški koprodukciji. Nagrado za režijo je osvojil slovaški filmar Peter Bebjak, ki se je na 52. festivalu v tem češkem mestu predstavil s filmom The Line.

Igralsko nagrado za žensko vlogo sta si razdelili Jowita Budnik in Eliane Umuhire za nastop v poljski drami Birds Are Singing in Kigali. Ruski igralec Aleksander Jacenko pa je bil izbran za najboljšega igralca, in sicer za vlogo zdravnika v ruskem filmu Arrythmia.

Petčlanska žirija je podelila še dve posebni priznanji: ameriški romanci Keep The Change režiserke Rachel Israel za najboljši debutantski film in romunski igralki Voici Oltean za najbolj obetavno igralko v filmu Breaking News režiserke Iulie Rugina.

V programu Vzhodno od Zahoda je bil uspešen film ceste How Viktor "the Garlic" took Alexey "the Stud" to the Nursing Home ruskega režiserja Aleksandra Hanta, v sekciji dokumentarcev pa španski film Lots of Kids, a Monkey and a Castle režiserja Gustava Salmerona. Nagrado predsednika festivala za prispevek k češki kinematografiji je prejel režiser Vaclav Vorliček.

Na letošnjem festivalu so prikazali 207 filmov na 505 projekcijah, udeležilo se ga je skoraj 400 filmarjev in več kot 1150 filmskih strokovnjakov. Že ob odprtju festivala sta kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji prejela Ken Loach in Paul Laverty, ki sta pomembno zaznamovala britansko kinematografijo.

Prihodnje leto bo festival v Karlovyh Varyh potekal od 29. junija do 7. julija, še piše na uradni spletni strani.