Svet 10.7.2017 10:20

Kozoletove Meje slavile na festivalu kratkega filma Maremetraggio

Trst, 10. julija - Kratki dokumentarni film Meje režiserja Damjana Kozoleta je na mednarodnem festivalu kratkega filma Maremetraggio v Trstu prejel glavno festivalsko nagrado. Žirija je Meje za najboljši kratkometražec razglasila, ker je Kozole vanj ujel aktualno dramo, ki se dotika milijonov ljudi, in ji v izjemni sintezi dal širino, piše v utemeljitvi.

Ljubljana. Režiser in scenarist Damjan Kozole. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Režiser in scenarist Damjan Kozole.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Festival Maremetraggio je v Trstu potekal med 1. in 8. julijem. V mednarodni konkurenci je bilo prikazanih več kot 90 filmov, žirijo pa so najbolj prepričale Kozoletove Meje. Gre za desetminutni film, posnet v enem kadru, ki je po besedah avtorja "meditacija o življenju in preprost poziv k humanosti", so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film, ki je nastal dobesedno brez budgeta, je produciral Vertigo iz Ljubljane, direktor fotografije je Matjaž Mrak, oblikovalec Emil Kozole, producent pa Kozoletov stalni sodelavec Danijel Hočevar.

Meje so svetovno premiero dočakale na lanskem sarajevskem filmskem festivalu, kjer je film prejel nagrado Human Rights. Film je zmagal tudi na festivalu dokumentarnega filma DocuDoc v Mariboru, na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel vesno za najboljši slovenski dokumentarni film.

Kozoletove Meje so bile v letu dni od premiere prikazane na več kot 50 festivalih po svetu in povsod sprožile močne odzive in interpretacije.

V sklopu festivala Maremetraggio so sicer podelili še več kot deset nagrad. Nagrado Makinarium za najboljšo animacijo in vizualne učinke je denimo pobral film Kaboom, ki ga podpisuje Romain Daudet Jahan, dve nagradi za najboljši italijanski kratkometražec - Studio Universal ter Oltre il Muro - sta prejela Djinn Tonic v režiji Domenica Guidettija ter A Girl Like You v režiji Gianluce Mangiasciuttija in Massima Loija. Ljubljenec občinstva pa je postal film Candie Boy režiserke Arianne Del Grosso.