Slovenija 11.7.2017 5:00

Langov Metropolis za uvod v Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Ljutomer, 11. julija - Z otvoritveno projekcijo znanstveno-fantastične mojstrovine Fritza Langa Metropolis se bo drevi v Ljutomeru začel 13. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Odprtje bosta sicer zaznamovala tudi anti-modna revija Modne kreature s performansom EdiTh & Sebastjana Šeremeta ter odprtje simbolične vinske ceste.

Ljubljana. Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V ljutomerskem Kulturnem domu bodo ob 18. uri slavnostno odprtje festivala uvedli z razstavo grozljivih kreacij in performansom Modne kreature EdiTh & Sebastjana Šeremeta, v katerem gresta moda in umetnost z roko v roki. Sledilo bo odprtje simbolične vinske ceste, v sklopu katerega se bodo predstavili vinarji s svojimi tekmovalnimi vzorci.

Za otvoritveni film festivala so organizatorji izbrali Metropolis Fritza Langa, ki letos obeležuje 90-letnico nastanka. Metropolis bo prikazan v restavrirani različici iz leta 2010 ob spremljavi Mitje Reichenberga na klavirju.

Filmska groza bo letos predstavljena skozi 41 celovečernih in 41 kratkih filmov iz 29 držav. V tekmovalnem programu celovečernih filmov za nagrado hudi maček bodo prikazali šest filmov, od trilerjev do črne komedije in "ultra groze", večinoma ob prisotnosti njihovih avtorjev. Še 13 jih bo mogoče videti v netekmovalnem delu, 41 kratkih filmov so izbrali izmed več kot 1300 prijav, večinoma z gostovanji avtorjev pa bo pospremljenih tudi osem glasbenih dokumentarcev, ki se bodo potegovali za nagrado hrupni maček.

V konkurenci hudih mačkov ni slovenskega predstavnika, bosta pa v selekciji hrupnega mačka prikazana dokumentarec o potovanju tria Širom k svojim koreninam v režiji Noemie De Pas in Tita Breclja in dokumentarec Pljuni istini u oči, ki ga je o skupini Buldožer posnela Varja Močnik.

Retrospektiva bo posvečena Sergiu Stivalettiju iz Italije, enemu največjih mojstrov posebnih in vizualnih učinkov, na festivalu pa se bodo spomnili še flamskega režiserja Harryja Kümla z dvema filmoma.

Spremljevalni program bo ob uveljavljenih delavnicah in simpoziju Balkan Genre Boost ponudil tudi predstavitve knjig. V glasbenem delu pa bodo med drugim nastopili raperja Klemen Klemen in N'Toko, francoska zasedba Banane Metalik in hrvaški Psihomodo pop.

Festival bo v soboto tradicionalno zaokrožila zombie parada, ki ji bo sledila zaključna prireditev s podelitvijo filmskih nagrad in razglasitvijo vinskega šampiona.