Slovenija 11.7.2017 12:03

V Novem mestu pripravljajo četrti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

Novo mesto, 11. julija - V Novem mestu bo med 31. julijem in 5. avgustom potekal 4. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji nekdanjega novomeškega festivala dokumentarne fotografije. V okviru razstavnega programa festivala, ki ga vodi nova ekipa mladih umetnikov, se bo zvrstilo deset razstav 46 umetnikov iz 17 držav.

Po podatkih prirediteljev bodo v okviru Fotopuba 2017 pripravili številne prireditve, ki bodo v Novo mesto vnovič pripeljale številne mednarodno uveljavljene umetnike, kuratorje, urednike, založnike ter galeriste.

Skozi niz festivalskih razstav in vodenih večernih pogovorov bodo svoja dela podrobneje predstavili mednarodni umetniki, ki delujejo na različnih področjih sodobne umetnosti s poudarkom na raziskovanju in širjenju meja sodobne fotografije. Omenjene razstave bodo hkrati svojim obiskovalcem predstavile sodobne razstavne smernice, metode in prijeme.

Zadnja festivalska dneva bodo v novomeškem središču pripravili še fotografski knjižni sejem, simpozij in pregled predstavitvenih fotografskih map, festivalske večere pa bodo popestrili z glasbenim sporedom. Med festivalom bodo uredili tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto, obisk festivalskih prireditev bo brezplačen.

Na letošnjem mednarodnem festivalu sodobne fotografije Fotopub poleg domačih pričakujejo še razstavljavce iz Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Češke, Danske, Francije, Indije, Italije, Latvije, Libanona, Nemčije, Nizozemske, Palestine, Švice, Turčije in Združenih držav Amerike.

Njihova dela bodo razstavili v nevsakdanjih razstavnih prostorih praznih zgradb novomeškega mestnega jedra, različne umetniške postavitve in nastope pa bodo razpršili po vsem mestnem jedru, so še sporočili organizatorji.