Svet 11.7.2017 11:49

V Bolšoju prestavili baletno premiero o Nurejevu

Moskva, 11. julija - Moskovsko gledališče Bolšoj je v zadnjem hipu odpovedalo za danes napovedano baletno predstavo o življenju sovjetskega plesalca Rudolfa Nurejeva v postavitvi Kirila Serebrenikova in jo prestavilo na maj prihodnje leto. Uradnega razloga niso podali, čeprav bi nenadna odpoved lahko zamajala sloves tega priznanega ruskega gledališča.

Baletno predstavo so pripravili skladatelj Ilja Demutski, avtor libreta, režiser in scenograf Kiril Serebrenikov ter koreograf Jurij Posokov. Leta 2015 je ista ekipa v Bolšoju uprizorila predstavo Junak našega časa po Mihailu Lermontovu ter si zanjo v isti sezoni prislužila nagrado zlata maska.

Direktor gledališča Vladimir Urin je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS povedal, da z odpovedjo predstave tvegajo sloves gledališča, vendar pa to po njegovem mnenju ne bo imelo negativnih finančnih posledic. Glavni razlogi za preložitev premiere na maj prihodnje leto so po njegovih trditvah umetniške narave. "Kakovost izvedbe je za nas pomembnejša," je dejal glede predstave, podprte z državnimi sredstvi.

Kot poroča britanski The Guardian, bi lahko bila produkcija, ki odkrito prikazuje Nurejevo homoseksualnost, po govoricah sodeč neprimerna za glavni oder Bolšoja. Za gledališče, ki je znano tako po spletkah v zaodrju kot po vrhunskih opernih in baletnih uprizoritvah, pa odpoved te najbolj pričakovane predstave v sezoni po mnenju časnika pomeni škandal.

Po pisanju časnika je agencija TASS navedla vir blizu ministra za kulturo Vladimirja Medinskega, ki je dejal, da je minister izrazil pomislek, da produkcija krši ruski zakon, ki prepoveduje "propagando homoseksualnosti med mladimi". Medinski pa je za TASS zavrnil poročanja, da naj bi se odpoved zgodila po njegovem nareku.

Serebrenikov je bil sicer nedavno predmet preiskave v povezavi z domnevno krajo državnih sredstev, namenjenih umetnosti. Preiskovalci so jo izvedli maja v moskovskem gledališču Gogolj Center, ki ga Serebrenikov umetniško vodi, in na njegovem domu. Po pridržanju so ga izpustili, oblasti pa so ga še vedno opredelile za pričo v preiskavi.

Izvedba baleta o Nurejevu (1939-1993), enemu največjih baletnih plesalcev, ki je kariero začel v Operi Kirov - današnjem gledališču Mariinski v Sankt Peterburgu, nato pa leta 1961 emigriral na Zahod, kjer je v 80. letih vodil baletni ansambel Pariške opere in bil tudi njen glavni koreograf, je bila v Bolšoju predvidena danes.