Svet 12.7.2017 10:29

Združenje za tradicijsko glasbo bo s svetovno konferenco na Irskem obeležilo 70-letnico

Limerick, 12. julija - Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo, vodilno svetovno znanstveno združenje na področju etnomuzikologije, ki ima zadnjih šest let sedež v Ljubljani, bo s svetovno konferenco na Irskem med 13. in 19. julijem obeležilo 70-letnico obstoja. Ob tej priložnosti se bo končalo bivanje uprave združenja na Slovenskem, novi gostitelj bo Dunaj.

Ljubljana. Muzikolog Svanibor Pettan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzikolog Svanibor Pettan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Člani Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music - ICTM) si prizadevajo za izboljšanje raziskovanja, prakticiranja, dokumentiranja, zaščite in popularizacije tradicijskih glasb in plesov vseh delov sveta. To uresničujejo na različne načine, predvsem skozi konferenčna dogajanja in publikacije, kot je Yearbook for Traditional Music, ki velja za vodilno etnomuzikološko periodično publikacijo.

Kot nevladna organizacija v formalnem svetovalnem odnosu z Unescom združenje povezuje predstavnike različnih kultur in tako prispeva k idealom medsebojnega poznavanja, spoštovanja in mira v svetu. Nastalo je leta 1947 na ruševinah, ki jih je za sabo pustila druga svetovna vojna, in je aktivni dejavnik miru skozi celoten obstoj, tako v času hladne vojne kot tudi v današnjem vedno bolj nemirnem svetu, je za STA povedal etnomuzikolog Svanibor Pettan.

Po njegovi zaslugi so upravo leta 2011 po velikih mestih angleško govorečih držav, kot so Združeno kraljestvo, Kanada, Združene države Amerike in Avstralija, prenesli v Ljubljano. Slovenija je tako prva relativno majhna država gostiteljica in prva, v kateri ni uradni jezik angleščina.

Kako mu je to uspelo? "Ključnega pomena pri 'prepričevanju' je bila moja kontinuirana raziskovalna, pedagoška in organizacijska vpetost v mednarodne etnomuzikološke tokove ter zaupanje, ki sem si ga priboril z vodenjem različnih dejavnosti in posameznih segmentov ICTM," je pojasnil Pettan, ki je med drugim leta 2007 na Dunaju ustanovil študijsko skupino za aplikativno etnomuzikologijo, souredil ključne mednarodne publikacije za to študijsko področje v Sloveniji, Združenem kraljestvu in ZDA ter uvedel verjetno prvi študijski kolegij z imenom Aplikativna etnomuzikologija v svetovnem merilu na matičnem muzikološkem oddelku ljubljanske Filozofske fakultete.

Po njegovem mnenju je Slovenija v teh šestih letih zaslovela kot uspešno jedro svetovnih etnomuzikoloških dogajanj. V sodelovanju z ustanovo Imago Sloveniae in drugimi partnerji, kot so Glasbenonarodopisni inštitut ZRC Sazu, muzeji ter Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, so pripravljali mednarodne simpozije, vsakič z drugačno temo.

Avgusta bodo gostili simpozij študijske skupine za glasbeno arheologijo, prihodnje leto pa simpozij študijske skupine za glasbo in spol. "Gre za dogodke, ki v naše okolje privabljajo zanimive ljudi in sveže ideje in tako nadgrajujejo naša znanstvena, pedagoška in glasbena prizadevanja, so pa hkrati tudi naša popotnica za povezovanje in uveljavljanje na globalnem zemljevidu," je ocenil Pettan. Na oddelku za muzikologijo gostijo tudi predavatelje ter prejemajo študente iz tujine, ki se želijo izpopolnjevati iz etnomuzikologije v Sloveniji.

Obletnico bo združenje, v katerem je trenutno 147 sodelujočih držav in regij, proslavilo na svetovni konferenci v irskem Limericku. Na njej pričakujejo okrog 700 znanstvenikov z vseh celin, Pettan pa bo ob tej priložnosti predal dolžnosti dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti, ki bo združenje usmerjala v naslednjih letih. Na konferenci bo nastopilo tudi nekaj slovenskih predstavnikov, kot sta Ana Hofman in Mojca Kovačič.