Slovenija 12.7.2017 11:27

Houston, imamo problem! prvi slovenski film na Netflixu

Ljubljana, 12. julija - Največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij Netflix je v svoj program kot prvi slovenski film uvrstil Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Film svojo pot na Netflixu začenja 20. julija in bo na voljo skoraj 100 milijonom Netflixovih naročnikov v 25 jezikovnih različicah.

San Francisco. Spletna storitev Netflix. Foto: Netflix Arhiv Netflix/STA

San Francisco.
Spletna storitev Netflix.
Foto: Netflix
Arhiv Netflix/STA

Na SFC so zapisali, da je to verjetno največji distribucijski doseg slovenskega filma doslej. Režiser filma Žiga Virc je ob tem povedal: "Pri vseh filmskih projektih želim doseči čim širše in raznoliko občinstvo. Netflix je zato idealen, saj ponuja širok način distribucije, gledalci pa si lahko film ogledajo kjerkoli in kadarkoli. Houston, imamo problem! je prvi slovenski film na tej platformi in upam, da mu bo sledilo še veliko slovenskih filmov."

Producent Boštjan Virc pa je dodal, da je do Netflixove ponudbe prišlo v manj kot 24 urah od lanske svetovne premiere filma na festivalu Tribeca v New Yorku: "Ključno vlogo so imele odlične kritike v ameriških medijih in vloga našega ameriškega agenta, brez katerega v ZDA ne moreš delovati." Zakaj Netflixova objava šele letos? Virc je pojasnil, da je bil odlog objave njihova želja, saj je bil film v vmesnem času prikazan na več kot 60 mednarodnih festivalih.

A do filma ne bodo imeli dostopa slovenski in vzhodnoevropski naročniki Netflixa. Na teh območjih je film od lanske jeseni ekskluzivno na voljo v sistemu HBO GO, so zapisali na SFC.

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja, glavni producent pa je bil slovenski Studio Virc. Dokumentarno-izmišljena zgodba je postavljena v čas po 2. svetovni vojni, ko je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa.

Druga pripovedna linija je postavljena v sodobnost, ko se inženir Ivan iz ZDA vrne na otok Pag 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala na delo v Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger.

Na lanskem Festivalu slovenskega filma je Houston, imamo problem! med drugim osvojil vesno za najboljši slovenski celovečerni film, postal je slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja in bil prva originalna HBO produkcija v Adria regiji.

V redni distribuciji je bil prikazan v Sloveniji in ostalih državah nekdanje Jugoslavije, Avstriji in Veliki Britaniji ter se uvrstil v TV programe HBO Europe, RTV Slovenija, nemške WDR, italijanske RAI, finske YLE in Al Arabiya, ki pokriva Združene arabske emirate z dosegom celotnega Bližnjega vzhoda.