Svet 13.7.2017 9:54

Eastwood za film o preprečenem terorističnem napadu angažiral resnične junake

Los Angeles, 13. julija - Igralec in režiser Clint Eastwood bo režiral film The 15:17 to Paris po zgodbi treh Američanov, ki so leta 2015 na vlaku, namenjenem v Pariz, uspeli preprečiti teroristični napad. V filmu bodo po zadnjih informacijah sami sebe zaigrali kar resnični junaki Anthony Sadler, Alek Skarlatos in Spencer Stone, poroča britanski BBC.

Kanada. Ameriški filmski igralec, režiser in producent ter skladatelj Clint Eastwood. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada.
Ameriški filmski igralec, režiser in producent ter skladatelj Clint Eastwood.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Eastwoodov najnovejši film bo nastal po knjigi The 15:17 to Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes, ki so jo po dogodku trije junaki napisali z novinarjem Jeffreyjem E. Sternom. Za dejanje so trije Američani prejeli častni znak francoske legije časti, režiser jim je lani izročil nagrado za junaštvo, v Beli hiši pa jih je sprejel tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

Terorist maroške narodnosti Ayoub El Khazzani, ki naju bi bil povezan z Islamsko državo, se je 21. avgusta 2015 v Bruslju vkrcal na vlak za Pariz. Bil je oborožen s kalašnikovim, pištolo, olfa nožem ter dovolj streliva, da bi ubil vse potnike na vlaku. Smuknil je v toaleto, kjer je napolnil orožje.

El Khazzani je nato ustrelil in resno ranil enega od potnikov, nato pa so ga ustavili trije prijatelji na popotovanju - pripadnik ameriških zračnih sil Spencer Stone, predstavnik oregonske nacionalne straže Alek Skarlatos ter študent Univerze v Kaliforniji Anthony Sadler. Če prijatelji ne bi izvedli svojega junaškega dejanja, bi lahko v morilskem pohodu umrlo do 500 ljudi.

Poleg Sadlerja, Skarlatosa in Stona bo režiser angažiral tudi tri igralce, ki bodo upodobili trojico v mladih letih, saj bo film osredotočen na njihovo dolgoletno prijateljstvo. Eastwood bo z novo produkcijo nadaljeval svoj sklop filmov, v katerih podaja resnične zgodbe o junaštvu, kot sta Ostrostrelec (2014) in Sully (2016).

Resnični junaki so se sicer že pojavili v filmih, ki so jih navdahnile njihove zgodbe. V filmu Junaško dejanje v režiji Scotta Waugha in Mika McCoyja so denimo nastopili pripadniki posebnih enot ameriške mornarice Tjulnji, navaja BBC.