Svet 14.7.2017 5:30

Dunaj utripa s festivalom sodobnega plesa ImPulsTanz

Dunaj, 14. julija - Dunaj se je spremenil v plesno prizorišče s festivalom sodobnega plesa ImPulsTanz, enim najpomembnejših tovrstnih festivalov na svetu. Na odrih po mestu se bo do 13. avgusta predstavilo 63 raznolikih produkcij, med njimi 12 premiernih uprizoritev. Organizatorji pričakujejo več tisoč plesalcev, koreografov in plesnih navdušencev z vsega sveta.

Avstrija, Dunaj. Glavno mesto Avstrije. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Glavno mesto Avstrije.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Festival je v četrtek odprl priznani belgijski koreograf, slikar, dramatik in režiser Jan Fabre, ki mu je posvečen tudi pomemben del festivala, s solo predstavo I am a Mistake v muzeju Leopold. V muzeju bo do 27. avgusta mogoče videti tudi njegovo razstavo Stigmata - Actions & Performances z okrog 800 njegovimi deli.

Med velikimi imeni letošnjega festivala so še belgijski koreograf in boter postdramskega gledališča Michael Laube s predstavo Fassbinder, Faust and the Animists, angleška koreografinja Liz Kings s premiero Out of Life, latvijska umetnica Elina Maligina z video instalacijo The development of interdependence in avstrijski trio Costasa Kekisa, Anno Prokopovo in Petra Ochvata s predstavo It beats soft in the veins.

Zanimiv je tudi EU projekt The Humane Body - ways of seeing dance, ki opozarja na slepe in slabovidne v vlogi občinstva na predstavah sodobnega plesa. Umetniki Anne Juren, Volmir Cordeiro, Vera Tussing in Simon Mayer ne bodo svojih predstav opremili le z avdiodiskripcijo in uvodnimi ogledi z dotikanjem, temveč bo ta del občinstva upoštevan že med samim nastajanjem predstav.

Za profesionalce, otroke, starostnike in radovedneže so na festivalu pripravili tudi 260 delavnic. V izboru so parkur, balet, joga, ples Bollywooda ali african fusion. Mnoge delavnice in tudi predstave so za obiskovalce brezplačne, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj EurocommPR.