Slovenija 16.7.2017 10:00

Na Kongresnem trgu avgusta tridnevni letni kino

Ljubljana, 16. julija - Kongresni trg bo avgusta že tretje leto zapored gostil letni kino, ki bo po vzoru mestnih trgov v Bologni in švicarskem Locarnu ponudil tri večere brezplačnih projekcij. Filmske klasike, ki bodo na sporedu 22., 23. in 24. avgusta, bodo posvečene različnim pomembnim obletnicam.

Ljubljana. Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V torek, 22. avgusta, bodo ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesu prikazali film Nebo nad Berlinom (1987). Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo ter posvečena Ozuju, Truffautu in "drugim padlim angelom", je predstavljala vrnitev režiserja Wima Wendersa v domovino, saj je šlo za njegov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki, so zapisali v Kinodvoru.

Dan pozneje bo na sporedu brezčasna klasika Rašomon (1950) japonskega režiserja Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja. Projekcija restavrirane različice v 4K resoluciji je del projekta Japonska med nami - Japom / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Mifuneju (1920-1997).

Pred japonsko klasiko bodo ob Plečnikovem letu prevajali predfilm Na sončni strani ceste (1959). Zgodba o umetniku, ki za majhno nadomestilo izrezuje silhuete iz kartona na ljubljanskem Tromostovju, je kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča, posnet v središču Plečnikove Ljubljane.

Na zadnji dan letnega kina pa si bo mogoče na glasbo dueta Simon & Garfunkel ogledati "čudovito predrzno družbeno satiro ter enega najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu - Diplomiranca (1967), ki je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo", so najavili v Kinodvoru. Ob 50-letnici filma bodo predvajali novo restavrirano različico v 4K resoluciji.

Filmi bodo na ogled vsak večer ob 21. uri.