Slovenija 3.8.2017 10:47

Festival Plavajoči grad letos na temo Spiritus Mundi

Loška dolina, 3. avgusta - V Loški dolini, v Gradu Snežnik in v njegovi okolici, se bo danes začel mednarodni festival glasbe in vizualnih umetnosti Plavajoči grad. Tema letošnje izdaje bo Spiritus Mundi kot parafraza pozabljenih grajskih duhov, ki bodo v času festivala ponovno oživeli. Nastopilo bo okoli 100 skupin iz 34 držav.

Stari Trg pri Ložu. Grad Snežnik. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Stari Trg pri Ložu.
Grad Snežnik.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Stari Trg pri Ložu, Grad Snežnik. Grad Snežnik. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Stari Trg pri Ložu, Grad Snežnik.
Grad Snežnik.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

V treh dneh bodo v Loški dolini v sklopu Potujočega gradu zvrstila najrazličnejša glasbena in koncertna doživetja, ki jih bodo pripravili tako uveljavljeni mednarodni izvajalci kot tudi lokalni navdušenci. Velika atrakcija festivala je 80 članska zasedba mednarodnega orkestra Etno Histeria World Orchestra, ki obiskovalce vedno znova preseneti z edinstvenim spektaklom etno glasbe z vsega sveta.

Na ambientalno dopolnjenih 12 prizoriščih se bodo kot spremljava glasbenim dogodkom in tudi kot samostojne točke odvijali najrazličnejši performansi. Med njimi lutkovne in cirkuške predstave, ulično in improvizacijsko gledališče, manjkali pa ne bodo niti akrobati, bralci poezije, različni razstavljavci, filmske projekcije ter delavnice za odrasle in otroke, piše na spletni strani festivala.

Festival bo nocoj ob 18. uri uvedel 80-članski orkester Etno Histeria World Orchestra, ki bo s spektaklom na jezercu v soboto tudi sklenil festivalsko dogajanje. Med glasbeniki, ki bodo popestrili letošnjo izdajo, pa bodo Nano Stern, Kate Young Quintet, Zamee ter Gnaoua Vibration.

Med nastopajočimi bodo številni slovenski umetniki oziroma skupine, kot so Amaya, Zala Pezdir, Šola uličnega gledališča Šugla, Teatro Matita, Gledališče Dela, lutkovno gledališče Zapik, obeta pa se tudi maraton gledališča kamišibaj s slovenskimi ustvarjalci.

Festival Plavajoči grad v tej obliki poteka petič, izhaja pa iz istrskega festivala Histeria ter posnema njegov koncept specifičnega ljudsko-glasbeno-gledališčno-lutkarskega dogodka.

Temelji predvsem na vizualni podobi. Scenografi postavljajo prizorišča, ki so zelo raznolika: lahko pod vodo, nad vodo, v jamah, na drevesih, predvsem pa v okolici Gradu Snežnik. Umetniki se festivala udeležijo iz lastnih vzgibov, vanj pa vključujejo tudi lokalno skupnost in prebivalce. Celoten dogodek temelji na prostovoljstvu in poteka skorajda brez proračuna, čeprav gre za veliko prireditev, na kateri se bo v treh dneh zvrstilo več kot 100 dogodkov.

Temeljna dodana vrednost festivala so prostovoljci, med katerimi so člani raznih društev in posamezniki in tudi sami umetniki, ki prispejo na lokacijo na lastne stroške ter nastopajo iz lastnih vzgibov. K festivalu, ki je v osnovi nepridobitne narave, sredstva prispevajo tudi obiskovalci z vstopnino, iz katere organizatorji nato lahko krijejo določene stroške.

Ena izmed glavnih usmeritev festivala je tudi povezovanje ljudi, njihovih potencialov in umetniških izrazov. Dogodek spodbuja medgeneracijsko sodelovanje ter skrbi za prihodnost mladih in vključevanje starejših. Prav tako festival motivira k sodelovanju lokalno prebivalstvo.