Svet 15.7.2017 5:00

Več kot 170 filmov na letošnjem filmskem festivalu v Pulju

Zagreb, 15. julija - V znamenitem antičnem amfiteatru v Pulju bodo danes slovesno odprli 64. filmski festival, ki bo potekal do 22. julija. Organizatorji so v program uvrstili več kot 170 filmov. Za nacionalno filmsko nagrado zlata arena se bo potegovalo 13 hrvaških celovečercev in šest koprodukcij. Obiskovalci bodo lahko videli tudi nekaj svetovnih uspešnic.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v Pulju. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v Pulju.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vodstvo najbolj dolgotrajne filmske prireditve v regiji je v tednih pred začetkom prireditve večkrat izpostavilo, da bo letošnja izdaja ena najbogatejših v zgodovini hrvaške kinematografije.

Obeta se 16 hrvaških filmov in 11 koprodukcij, od tega osem zunaj glavnega festivalskega programa. Med njimi bosta bosansko-slovensko-hrvaški celovečerec Naše vsakdanje življenje Ines Tanović ter slovenski film Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka, pri katerem je kot koproducent sodeloval hrvaški Kinorama, avtorja glasbe pa sta bila zagrebška producenta Jura Ferina in Pavao Miholjević.

Za zlato areno se bodo med drugimi potegovale hrvaške premiere, kot so Lavina režiserja Stanislava Tomića, s katero bodo zvečer slovesno odprli festival, ter Agape režiserja Branka Schmidta, Mrtve ribe Kristijana Milića in Kratki izlet Igorja Bezmalinovića. V tekmovalni program je uvrščen tudi eden mednarodno najbolj uspešnih hrvaških celovečercev novejšega datuma - Ne glej mi v krožnik režiserke Hane Jušić.

V programu manjšinskih koprodukcij se bo za nagrado potegovalo šest celovečercev, med njimi film Sieranevada znanega romunskega režiserja Cristija Puiuja. Gre za koprodukcijo Romunije, BiH, Makedonije, Francije in Hrvaške.

V tekmovalnem programu evropskega in svetovnega filma je napovedanih 12 celovečercev, kot sta Slika, ki ostane režiserja Andrzeja Wajde ter Druga stran upanja v režiji Akija Kaurismakija.

Pripravljenih je vrsta spremljevalnih filmskih programov. PoPularna Pula med drugim vsebuje nekatere aktualne svetovne kino uspešnice, kot sta celovečerec Valerian in mesto tisočerih planetov režiserja Luca Bessona ter Spider Man: Vrnitev domov v režiji Jona Wattsa.

Poleg ogledov kino predstav bodo na voljo še razstave, delavnice, predavanja, omizja in zabavne prireditve. Organizatorji v sedmih dneh pričakujejo več kot 62.000 obiskovalcev ter gostovanje 26 filmskih ekip.