Svet 15.7.2017 5:30

Šerbedžija, Stefanovski in Tadić s koncertom v novo sezono gledališča Ulysses

Zagreb, 15. julija - Letošnjo 17. sezono gledališča Ulysses bodo danes na Brionih odprli s koncertom znanega hrvaškega igralca Rada Šerbedžije ter kitarskih mojstrov Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića. Do 26. avgusta je napovedana vrsta gledaliških predstav, med njimi tudi premiera predstave o hrvaški boksarski legendi Matetu Parlovu.

Izola. Igralec Rade Šerbedžija. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Izola.
Igralec Rade Šerbedžija.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Gledališki del letošnje sezone bodo v nedeljo odprli mladi umetniki, reški študenti igre in medijev, ki so pripravili igro Dobri človek iz Sečuana Bertolta Brechta, je pred začetkom sezone izpostavil ustanovitelj gledališča, filmski in gledališki umetnik ter glasbenik Šerbedžija, ki je v začetku julija prejel povabilo za članstvo v prestižni ameriški akademiji filmskih umetnosti.

Edina letošnja premiera, predstava Mate Parlov, je napovedana za 12. avgust. Režijo igre o boksarju, ki je kot edini na svetu bil olimpijski, svetovni in evropski amaterski prvak ter evropski in svetovni profesionalni šampion v svoji kategoriji, je prevzel mladi puljski režiser Aleksandar Švabić. Predstava nastaja v koprodukciji gledališča Ulysses in beograjskega Bitef teatra, glavno vlogo so zaupali znanemu beograjskemu igralcu Slavku Štimcu.

Bitef bo letos gostoval s predstavo Novi časi Vuka Boškovića v režiji Dina Mustafića, v kateri nastopa ena izmed priljubljenih osebnosti regionalnega filma in gledališča, beograjska igralka Mirjana Karanović.

Prav tako znani igralec Zijah A. Sokolović bo tudi letos nastopil s svojo kultno monodramo Igralec...je igralec...je igralec. Poleg tega bo zaigral v glavni vlogi v predstavi Medved, ki temelji na besedilu ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova. Dramsko-glasbeni dialog med igralcem in spremljevalnimi inštrumenti je premiero doživel leta 1997 v Ljubljani. V neobičajnem soočanju jazza in igralskega mojstrstva sodeluje ljubljanski jazz trio Lolita.

Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba na Brione prihaja s predstavo Voščeni ljudje Mateta Matišiča, ki jo je režiral Janusz Kica. Slednja bo 26. avgusta sklenila letošnjo sezono.

Naravne in arhitektonske lepote Brionov so kulisa tudi za ostale predstave, ki bodo večinoma Ulyssesove reprize iz prejšnjih sezon, kot je predstava Shakespeare poletne noči - variacije v režiji Lenke Udovički, ki je soproga Šerbedžije. Prav tako bo mogoče ponovno videti prvo predstavo gledališča Ulysses, Kralja Leara s Šerbedžijo v glavni vlogi, ki jo je prav tako režirala Lenka Udovički.

Na programu sta še predstavi 2015 Sofokles: Antigona 2000 let pozneje, nastala v koprodukciji s sarajevskim festivalom Mess in režiji Lenke Udovički, ter Pečat avtorja Borne Vujčića, ki jo je režirala Lea Anastazija Fleger.

Glasbeni del sezone bo popestril reški izvajalec Damir Urban, ki bo nastopil v trdnjavi Minor s svojo prvo skupino "4". Na današnjem koncertu na Malem Brionu bo gostovala ameriška violinistka Yvette Cornelia.