Slovenija 16.7.2017 8:00

V Križankah se začenja 20. mednarodna likovna kolonija

Ljubljana, 16. julija - Na 65. Ljubljana festivala se bo danes začela jubilejna, 20. mednarodna likovna kolonija pod selektorstvom Toma Vrana. Na pergoli Plečnikovih Križank bo v prihodnjem tednu ustvarjalo osem umetnikov, od tega štirje slovenski in štirje tuji. Rezultate udeležencev kolonije, mladih umetnikov in videnja Lada Jakše bodo v petek predstavili na razstavi.

Ljubljana. Likovna kolonija v Križankah. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Likovna kolonija v Križankah.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Likovna kolonija v Križankah. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Likovna kolonija v Križankah.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vran se je na četrtkovi novinarski konferenci spominjal, kako se je pred 20 leti z aktualnim direktorjem in umetniškim vodjo ljubljanskega festivala Darkom Brlekom pogovarjal o tem, kakšna škoda je, da vsa glasba in dogajanje, ki se v prestolnici tekom festivala zvrstijo čez poletje, ob njegovem koncu izzvenijo. Tedaj je Vran Brleku navrgel, zakaj ne bi še likovni umetniki postali del tega dogajanja, njihova dela pa bi postala pričevanja festivalskega utripa.

"Vizualni jezik prav tako kot vsi ostali umetniški jeziki namreč črpa iz iste poetike in vizualna percepcija ni determinirana samo z materialnimi faktorji ampak tudi s kulturnimi oziroma s spominom. Impulzi, ki te kodirane in modificirane 'slike' v naših možganih stimulirajo, da začenjajo postajati same dejavne v procesu kreativnosti, so lahko raznovrstni. Večina umetnikov ustvarjalcev in poustvarjalcev zagotavlja, da so v trenutkih, kjer se istočasno prepleta več umetniško izraznega dogajanja tudi sami bolj ustvarjalni," je ob festivalu zapisal Vran.

Letos je tako na vrsti že 20. izdaja mednarodne likovne kolonije. Vran je povedal, da so v vseh teh letih gostili 160 umetnikov, od tega polovico iz tujine. Po njegovih besedah je vzdušje na pergoli Križank, kjer ponavadi ustvarjajo umetniki, vselej izredno prijetno. Med ustvarjalci se stkejo prijateljske vezi in postanejo neke vrste "velika družina". Dodal je, da so bili doslej tudi vsi umetniki izredno zadovoljni nad gostoljubnostjo festivala.

Vran na kolonijo povabi priznane umetnike iz Slovenije in tujine, vselej pa skuša pritegniti tudi kakšnega ustvarjalca mlajše generacije, ki šele stopa na umetniško pot. Za mlade ustvarjalce je namreč kolonija dobra priložnost, da se povežejo z ustvarjalci iz tujine.

Jubilejne mednarodne likovne kolonije se bodo udeležili Alberto Lanzaretti (Italija), David Hinchliffe (Avstralija), Manfred Mörth (Avstrija) in Ulrike Kasper (Nemčija), iz Slovenije pa Jelka Flis, Samo Jurečič, Aleš Sedmak in Majda Skrinar. Vsak bo ustvaril po dve deli, ki bodo postala del stalne zbirke Ljubljana Festival Collection.

Umetnikom se bo tudi letos pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo njihovo ustvarjanje ves teden spremljal ter glasbeno in vizualno interpretiral. Prav tako bo organizirana Mala likovna kolonija.

Vsi rezultati enotedenskega ustvarjanja v sklopu likovne kolonije bodo predstavljeni na razstavi, ki jo bodo v Viteški dvorani Križank odprli opoldne v petek, 21. julija.