Svet 15.7.2017 0:30

Ob začetku čedajskega Mittelfesta Pahorjev nagovor o prihodnosti Evrope

Čedad, 15. julija - V Čedadu se bo danes začel festival Mittelfest, ki predstavlja zmes glasbe, gledališča, plesa, lutkovnih predstav in posvetov. Že na otvoritveni dan se bo festivala udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki bo imel nagovor o prihodnosti Evrope, nato pa se bo o tej in drugih aktualnih temah pogovarjal z glavnim urednikom časopisa La Stampa.

Čedad. Odprtje festivala Mittelfest 2013. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Čedad.
Odprtje festivala Mittelfest 2013.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Multidisciplinarni Mittelfest bo v 26. izdaji s temo zraka sklenil trilogijo elementov s preteklih dveh festivalov, ta pa bo podprta tudi z refleksijo o usodi Evrope. Rdeča nit se bo vila skozi več kot 40 dogodkov z umetniki in skupinami iz desetih držav.

Med letošnjimi dogodki izstopa multidisciplinarna predstava EU Evropa Utopija, s katero se bo Mittelfest tudi začel. Organizatorji pa so iz programa izpostavili še hollywoodsko zvezdo Johna Malkovicha s predstavo Report on the Blind, francosko skupino Adrien M & Claire B, ki uživa mednarodno slavo zaradi predstav, v katerih se prepletata gibanje in digitalna tehnologija, armenskega pianista Tigrana Hamasyana in "kralja balkanske glasbe" Gorana Bregovića.

Iz Slovenije bo nastopila skupina Laibach, festival pa bo okronal britanski glasbenik Sting.

Današnjega otvoritvenega dogodka se bo udeležil slovenski predsednik Pahor, ki bo v Čedadu, kot so sporočili iz njegovega urada, imel nagovor o prihodnosti Evrope, nato pa se bo o tej in drugih aktualnih temah pogovarjal z glavnim urednikom časopisa La Stampa Maurizijem Molinarijem.