Na hitro prelistano 15.7.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. julija - Pri založbi ZRC so izdali monografijo Jurija Snoja Umetnost glasbe v času od Monteverdija do Bacha, pri mariborski založbi Litera pa roman Jurija Pivke Moč valov. Založba Miš je izdala roman novozelandskega avtorja Owna Marshalla Ljubezen kot tujec ter mladinsko delo Lesley Gibbes in Stephena Michaela Kinga Švrk in reševanje na pasji akademiji.

Ljubljana Monografija muzikologa Jurija Snoja z naslovom Umetnost glasbe v času od Monteverdija do Bacha. Foto: STA

Ljubljana
Monografija muzikologa Jurija Snoja z naslovom Umetnost glasbe v času od Monteverdija do Bacha.
Foto: STA

Ljubljana Otroška knjiga pisateljice Lesley Gibbes z naslovom Švrk in reševanje na pasji akademiji. Foto: STA

Ljubljana
Otroška knjiga pisateljice Lesley Gibbes z naslovom Švrk in reševanje na pasji akademiji.
Foto: STA

Ljubljana Roman Moč valov pisatelja Jurija Pivkaja. Foto: STA

Ljubljana
Roman Moč valov pisatelja Jurija Pivkaja.
Foto: STA

Ljubljana Roman pisatelja Owna Marshalla z naslovom Ljubezen kot tujec. Foto: STA

Ljubljana
Roman pisatelja Owna Marshalla z naslovom Ljubezen kot tujec.
Foto: STA

UMETNOST GLASBE V ČASU OD MONTEVERDIJA DO BACHA - MONOGRAFIJA O UMETNI GLASBI 17. IN 18. STOLETJA

Monografija muzikologa Jurija Snoja prikazuje zgodovino evropske umetne glasbe v obdobju baroka. Sestavljena je iz treh obsežnejših delov. Prvi je posvečen epohalnim novostim v italijanski glasbi na prehodu v 17. stoletju, drugi opisuje glasbo 17. stoletja v štirih glasbeno najpomembnejših evropskih deželah - Italiji, nemških deželah, Franciji in Angliji - tretji pa glasbo v prvi polovici 18. stoletja, ko je mogoče opaziti določeno ustalitev internacionalno uveljavljenih žanrov in glasbenih oblik. V delu se prepletajo različne vsebinske sestavine. Opisano je glasbeno življenje v posameznih zgodovinskih okoljih, na kar se navezujejo tudi prikazi glasbenih žanrov, opisane so posamezne zgodovinske glasbene oblike, njihov nastanek in razvoj, navedena pa je tudi vrsta skladateljskih osebnosti. Monografija vključuje tudi vrsto analitično-kritiških opisov posameznih izbranih kompozicij, ki ilustrirajo glasbene oblike, žanre in skladateljske osebnosti.

MOČ VALOV - ROMAN NA TEMO NEZVESTOBE

Roman Moč valov opisuje globlje spoznavanje samega sebe, glavnega lika, prevaranega Jana. Bolečina ob prevari žene Klare je bila zanj usodna, in sicer v smislu, da se je lahko končalo nekaj starega in se začelo nekaj novega. "Nekaj novega pri sebi, za sebe in v sebi. Tam, v sebi, se namreč prave spremembe šele zares začnejo," je med drugim v spremni besedi zapisala psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Jurij Pivka (1972) je leta 1998 diplomiral iz biologije. Z literaturo se je začel ukvarjati že v srednji šoli. Podpisuje se pod tri pesniške zbirke. Ukvarja se tudi s fotografiranjem.

LJUBEZEN KOT TUJEC - ROMAN O LJUBEZNI IN OBSEDENOSTI

Protagonistka romana je Sarah, ki v svojih poznih 50. letih živi v včasih bolj, včasih manj uspešnem zakonu z možem, ki se zdravi za rakom. Nekega dne jo na sprehodu ogovori tujec Hartley, vdovec, privlačen pravnik njenih let. Osamljena v tujem mestu se Sarah odzove na povabilo na kavo. Njuno novo prijateljstvo preraste v ljubezen, polno vzajemnega razumevanja, vznemirljivosti in izpopolnjujoče spolnosti. Kmalu pa začne odnos med ljubimcema prinašati vse več neuresničljivih pričakovanj in celo obsedenost, ki ogrozi tisto, čemur je Sarah posvetila vse svoje življenje. Odločiti se mora med tem, ali zapusti življenje in ljudi, ki jih ima rada, ali da konča ljubezensko razmerje. Odloči se za drugo, kar Hartleya tako prizadene, da se odzove na popolnoma nerazumen način.

Owen Marshall (1941) je priznan novozelandski pisec kratkih zgodb in romanov ter pesnik, ki je doslej izdal več kot 30 knjig. Avtorjevo prvo v slovenščino prevedeno delo je poslovenila Meta Osredkar.

ŠVRK IN REŠEVANJE NA PASJI AKADEMIJI - DRUGA KNJIGA O "POLICIJSKEM PSU" ŠVRKU

Glavni junak, psiček Švrk, začne izobraževanje za policijskega psa pod krinko. Preizkusi za policijske pse so bili zahtevni, pasja akademija bo še zahtevnejša, Švrk in njegova nova prijateljica Žuža Žur pa sta dobila še posebno detektivsko nalogo. Precej psov pripravnikov se je namreč že poškodovalo med pasjim treningom, zato so bili poslani domov. Stražmojster Strogov je prepričan, da ni šlo samo za nesrečna naključja, in želi odkriti storilca, ki se skriva za vsemi nesrečami. Švrk in Žuža morata rešiti skrivnost ali pa ne bosta nikoli postala policijska psa pod krinko.

Lesley Gibbes je avstralska pisateljica otroških knjig, med katerimi je kar nekaj nagrajenih. Po poklicu je učiteljica. To je druga knjiga v seriji knjig o Švrku ter v slovenskem prevodu. Sledi knjigi Švrk in preizkusi za policijske pse. Za prevod obeh knjig z ilustracijami Stephena Michaela Kinga je poskrbela Meta Osredkar.