Svet 16.7.2017 6:00

Na kongresu Mednarodnega gledališkega instituta več slovenskih predstav

Madrid, 16. julija - V španskem mestu Segovia se je v petek začel 35. svetovni kongres Mednarodnega gledališkega instituta. V spremljevalnem programu bo ponudil več gostujočih predstav, med njimi predstavo novogoriškega gledališča Gospa Bovary režiserke Yulie Roschina, igro Gledališča Glej Zborovanje ptic in dramo Barbare K. Anderlič A Continental Divide.

Ljubljana. Promocijski letal, gledališče. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Promocijski letal, gledališče.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ob osrednjem kongresnem srečanju Mednarodnega gledališkega instituta (International Theatre Institute - ITI), na katerem bodo člani usklajevali in načrtovali dejavnosti svoje organizacije, bodo pripravili tudi umetniški program z gostujočimi predstavami, delavnicami in predavanji. Poleg predstav iz Španije, Kube, Kitajske in Izraela/Palestine bo v torek, 18. julija, na sporedu tudi slovenska, večkrat nagrajena predstava SNG Nova Gorica Gospo Bovary, so sporočili iz novogoriškega gledališča.

Predstava po motivih romana Gustava Flauberta v režiji Yulie Roschina iz leta 2015 je bila že večkrat nagrajena, med drugim je Yulia Roschina prejela Borštnikovo nagrado za režijo, Vito Weis je odnesel Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogi Leona in Rodolpha, Arno Hadžialjević pa so za vlogo Emme nagradili s tantadrujem. Lani je predstava na umaškem festivalu Zlati lev prejela glavno nagrado za predstavo v celoti.

V sredo bo na sporedu drama Barbare K. Anderlič A Continental Divide, ki premišljuje o posledicah podnebnih sprememb na prebivalce in za katero je avtorica leta 2015 prejela nagrado Mednarodnega gledališkega instituta.

Na t.i. študentskem festivalu pa si bo mogoče ogledati predstavo Zborovanje ptic, ki jo je leta 2015 po motivih Jean-Claude Carrierea režirala Nina Rajić Kranjac. Predstava je nastala kot zaključna produkcija Glejeve rezidentke in je režiserkina magistrska naloga v okviru študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Iz programa kongresa je razvidno, da se bo med mladimi umetniki predstavila tudi slovenska ustvarjalka Lea Kukovičič.