Svet 17.7.2017 12:13

Umrl režiser živih mrtvecev George A. Romero

Toronto, 17. julija - V 78. letu starosti je v nedeljo preminil najvplivnejši režiser grozljivih filmov George A. Romero, ki bi moral letos biti osrednji gost Grossmannovega festivala. Kultni režiser, ki se je proslavil že s prvencem iz leta 1968 Noč živih mrtvecev, je umrl na svojem domu v Torontu za posledicami raka na pljučih.

Italija, Benetke. Ameriški režiser George Romero. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser George Romero.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film Noč živih mrtvecev, pod katerega se je Romero podpisal kot soscenarist in režiser, je povzročil revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne.

Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije - v blagajne je prinesel kar 30 milijonov dolarjev - je Ameriška kongresna knjižnica označila za "kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega". Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) sestavlja eno najvplivnejših filmskih trilogij.

Noč živih mrtvecev, ki je bila lani digitalno restavrirana, je bila predstavljena prek posebnih projekcij na festivalih, kot sta Berlinale in v Benetkah, ki se ju Romero prav tako kot ljutomerskega ni več udeležil.

Romera so mnogi označili za "botra mrtvih". Njegova zombijevska apokalipsa je pomembno vplivala na delo številnih režiserjev in drugih ustvarjalcev. Med njegovimi najbolj znanimi oboževalci je Quentin Tarantino.

Romero, ki je režiral tudi filme, kot so Zblazneli, Creepshow, Martin, Monkey Shines in Temna polovica, je med ključnimi vplivi na svoje delo omenjal britanski film Hoffmannove pripovedke iz leta 1951. Pri filmski priredbi Offenbachove opere so ga navdušili fantastični in strašni segmenti filma. "To je bil film zame in zaradi njega sem zgodaj cenil moč vizualnega medija ter možnosti eksperimentiranja, ki jih nudi," je njegove besede povzel portal MMC RTV Slovenija.

Nizu filmov o zombijih Noč živih mrtvecev so sledila številna nadaljevanja, od leta 2010 je na sporedu tudi ameriška TV-serija s tem naslovom. Konec tedna se je pri snemanju smrtno ponesrečil kaskader John Bernecker.