Slovenija 18.7.2017 8:47

V parku pred arhivom gostuje astronom Hallerstein

Ljubljana, 18. julija - V parku pred Arhivom RS bo drevi kitajski veleposlanik Ye Hao odprl razstavo umetnice Huiqin Wang z naslovom Hallerstein in Svilna pot. Razstava ponuja vpogled v življenjsko zgodbo Hallersteina, slavnega posrednika znanosti, kulture in umetnosti, ki je prišel na Kitajsko po pomorski svilni poti. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Ferdinand Avguštin Haller von Hallerstein - Liu Songling (1703-1774) je bil priznan astronom, jezuitski misijonar, znanstvenik, matematik, kartograf in diplomat, rojen v Ljubljani, ki je 36 let živel na Kitajskem. V Peking je prišel leta 1739, kjer je delal v Cesarskem astronomskem uradu in dosegel naziv mandarina tretje stopnje.

Poleg opazovanja zvezd in računanja koledarja je vodil delo pri popravi obstoječega in sestavi novega zvezdnega kataloga ter pri načrtovanju novega zvezdnega opazovalnika, imenovanega Ekvatorialna obročasta krogla. Opazovalnik so začeli izdelovati na zahtevo cesarja Qian Longa po njegovem obisku astronomskega observatorija leta 1744 in ga dokončali leta 1754. Krogla, ki velja za največji astronomski inštrument na ploščadi starega astronomskega observatorija v Pekingu, je še vedno razstavljena na strehi observatorija. Leta 1748 je Hallerstein odkril tudi nov komet.

Hallerstein je prispel na Kitajsko po skoraj triletnem potovanju po ustaljenih smereh plovbe po morski svilni poti in od tedaj dalje posvetil svoje življenje Kitajski, podobno kot pred njim Mateo Ricci, Adam Schall, Ferdinand Verbiest, Giuseppe Castiglione in drugi znameniti popotniki.

Svilna pot je bila mreža kopnih in pomorskih poti med Kitajsko in Evropo. Razen svile, rimskih steklenih izdelkov, dragih kamnov in drugih dobrin, ki so jih tovorili trgovci, je ta pot omogočala tudi prenos idej, znanj, verskih prepričanj, ljudskih navad in številnih drugih kulturnih vrednot. Ideje in znanja so posredovali predvsem znameniti popotniki, od katerih je Marko Polo prvi okrepil kulturne in trgovske vezi prek evrazijske celine, so zapisali v Arhivu RS, ki razstavo pripravlja v sodelovanju s Konfucijevim inštitutom v Ljubljani.

Avtorica razstave Huiqin Wang je kitajska umetnica, ki več kot 30 let živi v Sloveniji. Na že nekoliko pozabljenega Slovenca je naletela leta 2003 ob 300. obletnici njegovega rojstva, ko so jo zaprosili, da izdela kitajski napis za spominsko ploščo na njegovi rojstni hiši v Mengšu. To jo je spodbudilo, da se je na umetniški način lotila obujanja njegovih dosežkov. O Hallersteinu je ustvarila tudi dvojezično slikanico.

Razstava, ki je bila na ogled že maja v Centru OZN na Dunaju, bo v parku pred Arhivom RS, ki hrani tudi nekaj Hallersteinovih pisem, razstavljena do sredine oktobra. Jeseni bodo pripravili še okroglo mizo o popularizaciji Hallersteina in o njemu posvečenih knjigah.