Slovenija 23.7.2017 5:00

Po Tolminu bo teden dni odmevala metal glasba

Tolmin, 23. julija - Na Sotočju v Tolminu se danes začenjajo glasbene počitnice MetalDays. Na treh odrih bo koncertiralo več kot 110 nastopajočih, med njimi Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Blues Pills, Bloodbath, Death Angel, Abbath, Shining, Loudness, Kadavar, Equilibrium in Sanctuary.

Ljubljana. Ameriški glasbenik Marilyn Manson. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ameriški glasbenik Marilyn Manson.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnja festivalska novost MetalDays je tretji oder, v celoti posvečen novim imenom metal glasbe. Glasbeni program na NewForces odru se je pričel v soboto, že dan pred uradnim začetkom festivala. Tudi danes bo glasba odmevala le s tretjega odra, so sporočili organizatorji.

V ponedeljek bo koncertni del zaznamoval Marilyn Manson, ki je s svojo glasbo in "zunajzemeljsko pojavo" šokiral glasbeni svet v devetdesetih letih ter že takoj ob začetku kariere, predvsem z albumoma Antichrist Superstar in Mechanical Animals pridobil hkrati sloves antivzornika mladini in skoraj kultne privržence. Marilyn Manson je s svojo glasbo dosegel velike uspehe - milijonske naklade albumov, prva mesta prodajnih lestvic, štirikrat pa je bil nominiran za glasbeno nagrado grammy.

Poleg Marilyna Mansona v ponedeljek na MetalDays prihajajo tudi Iced Earth, Loudness, Venom INC. in drugi.

Na torkovem glasbenem sporedu izstopajo Amon Amarth, Katatonia in Kadavar. V sredo na Sotočje prihajajo tudi Doro, Bloodbath, Shining, Grave Digger. Četrtek je dan za Opeth, Solstafir, Architects in Blues Pills. V petek, zadnji koncertni dan, na MetalDays med drugim prihajajo Heaven Shall Burn, Pain in Death Angel.

MetalDays že leta prepričuje tudi z lokacijo - festival poteka ob sotočju Soče in Tolminke. Za dober začetek dneva bodo obiskovalcem vsako jutro na voljo joga, masaža in metalski fitnes, čez dan se bodo lahko preizkusili v slikanju ali se udeležili zabavnih športnih tekmovanj, organizatorji pripravljajo tudi druga presenečenja.

Festival v Tolmin vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev tako iz Slovenije kot iz celotne Evrope, vse več pa je obiskovalcev tudi iz drugih koncev sveta. Na voljo so enodnevne, tridnevne ali tedenske vstopnice.

Obiskovalci bodo lahko ob prireditvenem prostoru brezplačno kampirali, do Tolmina je mogoče priti tudi z organiziranim prevozom.

Prvi Metalcamp je potekal leta 2004. Že takrat je na njem nastopilo nekaj svetovno znanih skupin, kot so Apocalyptica, Hypocrisy in metalske alternativne legende Danzig. Leta 2013 se je Metalcamp preimenoval v festival Metaldays in pod tem imenom deluje že peto leto zapored.